Linkovi

Predsjednik Bush o Iraku: 'Prestanimo s neopreznim kockanjem' (12/9/02) - 2002-09-12


Prije manje od sat vremena američki predsjednik Bush održao je govor pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda u kojem je iznio argumente za akciju protiv iračkog čelnika Saddama Husseina, nakon - po predsjednikovim riječima - desetljeća 'izigravanja i prkošenja' rezolucijama Ujedinjenih naroda, zbog kojih su i uvedene sankcije protiv Bagdada.

"Znamo da je Saddam Hussein gradio oružje za masovno uništavanje čak i u vrijeme kad su inspektori za kontrolu naoružanja bili u njegovoj zemlji. Je li to prestao činiti kad su oni otišli? Povijest, logika i činjenice vode do samo jednog zaključka - režim Saddama Husseina ozbiljna je opasnost. Sugerirati nešto drugo predstavlja davanje prednosti nadi, unatoč raspoloživim dokazima. Pretpostaviti da ovaj režim ima dobre namjere je kao kladiti se u milijune života i mir u svijetu. To je neoprezno kockanje" - upozorio je u svom govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda američki predsjednik.

Gospodin Bush je u svom govoru dokumentirao opetovana kršenja obećanja i obveza koje je Irak prihvatio nakon okončanja zaljevskog rata 1991. godine, a koji se tiču uklanjanja svih nuklearnih bioloških i kemijskih programa.

U svom govoru predsjednik je također spomenuo povijest 'iračkih postignuća' i postojanje jasne crte između - po predsjednikovim riječima - 'jednog velikog naroda i lošeg režima'.

Prije predsjednikova obraćanja Glavnoj skupštni, ovom se tijelu obratio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Upozorio je Irak da mora postupati u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda. Istovremeno, Kofi Annan je upozorio Sjedinjene Države da "niti jedna zemlja članica svjetske organizacije - velika ili mala - ne bi smjela djelovati sama, u vezi bilo kojeg bitnog globalnog pitanja, samo zato jer je to pitanje 'političke praktičnosti'".

Irački ministar vansjkih poslova će se Glavnoj skupštini obratiti sutra. On je izjavio da 'Irak ne želi rat, te će se braniti od barbarskih osvajača'.

XS
SM
MD
LG