Linkovi

Komemoracije u SAD (12/9/02) - 2002-09-12


Posebne komemoracije održane su kod Pentagona, zatim u New Yorku na prostoru bivšeg Svjetskog trgovinskog centra te kod mjesta Shanksville u saveznoj državi Pannsylvaniji. U cijeloj zemlji još uvijek je na snazi visok stupanj opasnosti od terorističkih napada. Prošlo je točno godinu dana od terorističkih napada i početka globalne borbe protiv terorizma, pošasti koja je obilježila veći dio 20., a evo sada i početak 21. stoljeća.

Nakon jučerašnjih prisjećanja predsjednik George Walker Bush obratio se naciji s otoka Ellis, na kojem se nalazi čuveni Kip Slobode: “Za one koji su izgubili najmilije, bila je ovo godina žalosti, praznih mjesta, novorodjene djece koja nikada neće upoznati svoje očeve. Za pripadnike naših vojnih snaga, to je godina žrtvovanja i službovanja daleko od kuće.”

S Kipom Slobode iza ledja, kako javlja naš izvjestitelj Scott Stearns, predsjednik je rekao da Sjedinjene Države vode snažnu borbu progoneći teroriste u svijetu. Bez spominjanja Iraka, gospodin Bush je ponovio svoj poziv na akciju protiv onih koji, kako kaže, prijete svijetu kemijskim i biološkim oružjem:

“Mi nećemo dopustiti nijednom teroristi ili tiraninu da prijeti civilizaciji s oružjem za masovna ubijanja. Sada, a i ubuduće, Amerikanci će živjeti kao slobodni ljudi, bez straha i nikad u milosti od bilo koje inozemne zavjere ili snage.”

Predsjednik je još jednom uvjeravao arapske saveznike da njegov poziv na borbu protiv terorizma, kao i njegov poziv na akciju protiv iračkog predsjednika, ne znače i nisu pozivi na borbu protiv Islama. Gospodin Bush je naglasio da Sjedinjene Države ne vode borbu kako bi nametnuli svoju volju nekome nego da bi obranili sebe i proširili blagodeti slobode.

XS
SM
MD
LG