Linkovi

Powell: 'Spremni smo na dugu borbu protiv terorizma!' (12/9/02) - 2002-09-12


Američki državni tajnik, Colin Powell, tijekom posebnog komemorativnog sastanka u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je da je prošlog 11. rujna napravljen značajan napredak u ratu protiv terorizma. Obraćajući se članovima Vijeća, čime je započeo seriju sastanaka sa svojim kolegama iz cijelog svijeta, gospodin Powell je rekao da medjunarodna zajednica iz dana u dan postaje sve stroža prema teroristima tako da im je teško pronaći utočište, oružje za masovno uništavanje, a teško im je i komunicirati medjusobno:

“Zahvaljujući našim udruženim naporima, svakog dana, svugdje u svijetu, teroristi bivaju uhićeni, njihove se organizacije provaljuju, prorjedjuju se njihova financijska sredstva, njihovi su planovi pokvareni, a njihovi su napadi propali. Akcije koje poduzimamo protiv terorizma pokazuju snagu naše kolektivne volje. Od početka svi mi prihvaćamo činjenicu da je naša borba više od odgovora na dogadjaje od 11.rujna. Mi borbu vodimo kako bi eliminirali terorizam i globalnu prijetnju. Mi moramo biti pripremljeni za dugotrajnu i napornu borbu kako bi pobijedili zlo," rekao je državni tajnik.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan, istaknuo je da se protiv medjunarodnog terorizma treba boriti pod sustavom Ujedinjenih naroda, te je kritizirao jednostrane akcije u toj borbi:

“Legitimnost koju Ujedinjeni narodi mogu osigurati sastoji se u tome da najveći broj zemalja bude voljan poduzeti neophodne i teške korake, - diplomatske, pravne i političke -, koji su potrebni da bi se pobijedio terorizam. Danas, godinu dana nakon napada, važnost globalne legitimnosti u borbi protiv terorizma dobila je na važnosti. Ja pozivam Vijeće sigurnosti da se još više potrudi da borba koja nas očekuje dobije najveću moguću potporu. Čitavo čovječanstvo ima interes u toj borbi, a Ujedinjeni narodi moraju jamčiti da to bude jednoglasna borba i pobjeda postignuta na legitiman način," izjavio je gospodin Annan.

Gospodin Powell će se pridružiti predsjedniku Bushu tijekom njegovih susreta sa svjetskim čelnicima u New Yorku danas i sutra, a održat će i druge konzultacije.

XS
SM
MD
LG