Linkovi

Pojačani oprez od terorističkih napada (12/9/02) - 2002-09-12


Američke postrojbe na Srednjem Istoku i u Južnoj Aziji stavljene su u najviši stupanj pripravnosti, takozvani "delta" stupanj. Američka veleposlanstva u devet zemalja bila su jučer zatvorena zbog upozorenja State Departmenta da bi Amerikanci u inozemstvu mogli biti mete otmica i ubojstava. A, u Sjedinjenim Državama, mjere sigurnosti bile su pojačane u zračnim lukama, na mostovima i u neboderima. No, unatoč tome, mnogi su ljudi putovali na dan kada su avioprijevoznici očekivali znatno smanjenje broja putnika.

"Imam puno povjerenje u američki sustav sigurnosti" … "Vjerujem da će sve biti sigurno i da su avioprijevoznici uveli dodatne mjere sigurnosti" - tako kažu neki od putnika. Ali, kao podsjetnik na smrtonosna pisma s antraksom, poslana u danima nakon prošlogodišnjih terorističkih napada, vlasti u pet evropskih zemalja istražuju sumnjivi bijeli prašak koji je poštom stigao u američka veleposlanstva u Rimu, Kopenhagenu i Luksemburgu, kao i u pet konzulata u Njemačkoj. Američki dužnosnici kažu da uposlenici niti na jednom od tih mjesta nisu bili u opasnosti. Svejedno, bio je to još jedan podsjetnik da je rat protiv terorizma još daleko od kraja, kao što je rekao i američki ministar pravosuđa John Ashcroft:

"Obavještajne službe Sjedinjenih Država primile su informaciju, na temelju ispitivanja jednog od visoko rangiranih operativaca al-Qaide, o mogućim terorističkim napadima upravo na godišnjicu prošlogodišnjih napada," upozorio je ministar Ashcroft.

U Teksasu i Arkansasu prizemljena su dva putnička zrakoplova, a vladina zgrada u gradu Columbus, u saveznoj državi Ohio bila je evakuirana. Srećom, radilo se o lažnim uzbunama.

XS
SM
MD
LG