Linkovi

Bush: 'Sjećamo se svakog života' (11/9/02) - 2002-09-11


Gospodin Bush nazočio je komemoraciji kod Pentagona, gdje je svečano otvorio obnovljeni dio zgrade. Nakon toga, nazočio je komemoraciji u Pennsylvaniji, gdje se srušio jedan od otetih zrakoplova.

Predsjednik je stajao pokraj obnovljenih zidina Pentagona, a glas mu je bio djelomično žalostan i djelomično odlučan. Govorio je o poginulima i o gubitku koji oni predstavljaju. "Ubojstvo nedužnih ne može se objasniti, samo izdržati. I premda su umrli tragično,oni nisu umrli uzalud".

Predsjednik Bush je izjavio da su događaji od prije godinu dana pokrenuli zemlju na akciju. 'Sjećamo se svakog života' - rekao je predsjednik - 'i obnavljamo svoju odlučnost da pobijedimo u ratu koji je ovdje započeo'. "Neprijatelj koji je udario na nas je odlučan i ima sredstava. Njih neće zaustaviti osjećaj poštenja ili nagoviještaj savjesti. No, bit će zaustavljeni".

Iako predsjednik sudjeluje na komemoracijama na sve tri lokacije napada, odlučio je govoriti samo na onoj prvoj jutros u Pentagonu. U Shanksvilleu u Pennsylvaniji predsjednik Bush je sa suprugom Laurom položio vjenac na mjestu pada zrakoplova. Recimo i to da su ujutro predsjednik i njegovo osoblje u Bijeloj kući minutom šutnje u 8 sati i 46 minuta obilježili trenutak kad se prvi oteti zrakoplov zaletio u neboder Svjetskog trgovinskog centra. U devet sati navečer po lokalnom vremenu prdsjednik Bush će se obratiti Amerikancima s povijesnog Ellis Islanda u New Yorku.

XS
SM
MD
LG