Linkovi

Vod hrvastke vojne policije možda uskoro u Afganistanu (11/9/02) - 2002-09-11


Medjunarodnim snagama u Kabulu hrvatski vojni policajci pridruzit ce se cim Sabor da zeleno svjetlo vladinom prijedlogu. U glavnom afganistanskom gradu prikljucit ce se multinacionalnoj jedinicu ISAF (International Security Assistance Forces) koja osigurava Kabul, a u cijem su sastavu, osim vojnika svih većih clanica NATO-u, i vojnici zemalja kandidata za clanstvo u Sjevernoatlanskom savezu.

Vod hrvatske vojne policije trebao bi biti inkorporiran u njemacki kontigent. "Radi se o vladinoj incijativi kojom se konkretno i aktivno podrzavaju nastojanja antiteroristicke koalicije u borbi protiv terorizma," izjavio je za Glas Amerike Zoran Milanovic, nacelnik Odjela za medjunarodnu sigurnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Izbor vojne policije nije slucajan, rijec je o trenutno najoperativnijoj jedinici u okviru svih koje Hrvatska priprema za medjunarodne mirovne operacije. "Ona je NATO-kompatibilna i u svakom trenutku se moze ukljuciti u medjunarodne operacije prema standardima Sjevernoatlanskog saveza. To je ono sto Hrvatska u ovom trenutku ima i sto drzimo svojim konkretnim doprinosom medjunarodnim nastojanjima u Afganistanu," rekao je Milanovic.

Konacnu odluku o angazmanu voda vojne policije u Afganistanu donijet ce Sabor. Vlada, koja ce prijedlog uputiti u parlament, racuna s dvotrecinskom podrskom zastupnika. "Odluku ce na odgovarajuci nacin trebati i politicki pripremati, ali od pocetka incijative, "bjanko" se racunalo da za takve vrijednosti i takav angazman postoji podrska na politickoj sceni i da ona ne bi trebala biti upitna," kaze Milanovic.

Vlada premijera Racana na posljednoj je sjednici pozitivno odgovorila na molbu koju je americka administracija uputila i na njenu adresu. Odobrila je donaciju vojne opreme za afganistansku vojsku na cijem ustroju rade SAD, Njemacka i Turska. "Hrvatska ce dati odredjene kolicine bestrzajnih topova, raketnih bacaca i streljiva za tu vrstu naoruzanja. Nista od tog naoruzanja nije zabranjeno medjunarodnim konvencijama o cemu je bilo nekih aluzija u javnosti. Ne radi se o protupjesackim minama nego o granatama", kaze nacelnik Odjela za medjunarodnu sigurnost Ministarstva vanjskih poslova.

U proteklih godinu dana Hrvatska je antiteroristicku koaliciju podrzavala diplomatski, politicki i u okvirima svojih mogucnosti vojno i logisticki. Izrazila je spremnost za ustupanjem zracnog prostora i u suradnji sa susjedima u regiji pojacala sigurnosne mjere na granicama.

XS
SM
MD
LG