Linkovi

Obljetnica terorističkih napada na SAD - udarna tema u Europi (11/9/02) - 2002-09-11


Obljetnica terorističkih udara na SAD udarna su tema u cijeloj Europi. Tiskani i eleketronski mediji posvećuju joj puno prostora i vremena, kombinirajući podsjećanje na tragični 11. rujan s analizom fenomena terorizma danas.

Europska unija ističe da su događaji 11. rujna podsjetili sve nas kako sigurnost i demokracija nisu zagarantirani , stoga ih moramo neprekidno i aktivno braniti kao što je svima jasno da se pošast terorizma, sama po sebi negacija zajedničkih demokratskih vrijednosti i principa, iskorjenjuje tijesnom međunarodnim suradmjom. Svi teroristi i njihovi pomagači moraju biti suđeni i kažnjeni, poruka je Europske unije.

Europske se zemlje zalažu za održavanje i potporu duhu solidarnosti također i dijalogom kultura, podrška SAD jednako je snažna kako bi sve zemlje zajedno - završava deklaracija - izgradile međunarodni poredak koji promovira mir i prosperitet za sve.

Vijeće Europe je u svome priopćenju teroriste opisalo osobama koje udaraju na same temelje društva, na demokraciju, ljudska prava, pravnu državu. Ove su im vrijednosti smrtna prijetnja zato ih žele uništiti zaključuje predsjednik Peter Schneider pozivajući na stvaranje boljeg, pravičnijeg svijeta jer je u takvom svijetu terorizam osuđen na odumiranje. NATO savez rekapitulirao je jednogodišnje napore u antiterorističkoj koaliciji.

Iako su mnogi tvrdili da je NATO marginaliziran čak i kada je po prvi put u povijesti aktivirao članak 5. Povelje proglasivši napad na članicu napadom na čitav savez , tek rezime obavljenog posla ukazuje na veličinu doprinosa, od monitorniga brodskog prometa, nadzora zračnog prostora SAD, surandje s partnerskim zemljama do aktivne potjere za teroristima na terenu BiH, unaprešivanja sustava zaštite od nuklearnog, biološkog i kemijskog naoružanja i brzom mijenjanju vojnog saveza u organizaciju koja će se veoma skoro suočavati s izazovima terorizma.

XS
SM
MD
LG