Linkovi

Šimonović: 'Terorizam ojačao svijest o globalnoj povezanosti' (10/9/02) - 2002-09-11


Veleposlanika Šimonovića teroristički napadi na New York zatekli su upravo u sjedištu Ujedinjenih Naroda na East Riveru, na molitvenom doručku povodom početka rada prošlogodišnjeg zasjedanja glavne skupštine. Osvrćući se na proteklu godinu, kaže da se u svjetskoj organizaciji u međuvremenu promijenilo mnogo toga, od osnivanja posebnog odbora za borbu protiv terorizma koji djeluje u sastavu Vijeća sigurnosti do jačanja svijesti o globalnoj povezanosti, ne samo na polju suzbijanja terorizma već i u raznim drugim oblicima globalne suradnje. To je, zaključio je naš sugovornik, bila, da se tako kaže, pozitivna posljedica tragičnih događaja koji su potresli Ameriku.

Na pitanje što bi dolazeća godina u svjetskoj organizaciji trebala donijeti Hrvatskoj veleposlanik Šimonović uvjereno odgovara: završetak misije Ujedinjenih Naroda na Prevlaci

“Točno preciziranje datuma nije lagano, može biti da će to sada biti 15. desetog, može biti da će vijeće sigurnosti ocijeniti da je potrebno još jedno kraće razdoblje , bilo to ono mjesec, dva ili tri do završetka mandata. Ja sam vrlo uvjeren da taj mandat završava, ali sam završetak tog mandata, opet ponavljam, nije kraj svih naših briga i problema. To pitanje određivanja granice odnosno prelaznog režima ostaje i neovisno od toga da li završi mandat UN promatrača ili ne. Ono što je po mom sudu neprijeporno je da zaista za mandat UN promatrača nema više razloga. Oni ne služe tome da promatraju naše pregovore, oni služe tome da promatraju situacije iz kojih se može izroditi međunarodni konflikt. Šanse za konflikt na toj granici u međunarodnim odnosima kakvi se razvijaju i bilateralno i uopće u ovom dijelu Europe mislim da više ne postoje, dakle no postoji ugroz mira i sigurnosti. Nema razloga da UN promatrači budu ovdje, s druge strane neriješenih problema još ima.”

Pitanje Prevlake, kaže veleposlanik Šimonović, naći će se i na dnevnom redu razgovora koje će ministar vanjskih poslova Picula tijekom boravka u New Yorku voditi sa svojim jugoslavenskim kolegom Goranom Svilanovićem.

“U svakom slučaju od tih razgovora ne treba očekivati da razriješe sve preostale probleme ali eventualno da daju novi poticaj njihovom rješavanju. Premda treba biti svjestan da savezna republika Jugoslavija i Srbija ulazi u predizborno razdoblje koje je vrlo intenzivno i u kojem najčešće klima nije takva da se mogu postizati sporazumi, svaki sporazum pretpostavlja određene koncesije, u predizbornoj klimi teško je postiči tako nešto.”

Veleposlanik Šimonović i ministar Picula sutra će u poslijepodnevnim satima biti nazočni komemoraciji za žrtve terorističkih napada od 11. rujna čiji je domaćin njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg.

XS
SM
MD
LG