Linkovi

Izložba Naslovi povijesti u Splitu (10/9/02) - 2002-09-10


“Naslovi povijesti “ naziv je otvorene izložbe u Splitu u u povodu godišnjice napada na trgovinske centre u New Yorku. Predstavljeno je 42 naslovne stranice uglednih svjetskih novinskih dnevnika što su 12. rujna prošle godine upoznale svijet o njujorškoj i američkoj tragediji.

Već prve večeri, izložbu koju su organizirali “Foto klub Split” i Američko veleposlanstvo u Zagrebu vidjelo je preko tisuću ljudi. Ovo je jedina izložba ovakvog tipa u Hrvatskoj, a Američko će veleposlanstvo, kako potvrđuju, u idućim danima na sličan način obilježiti godišnjicu terorističkog napada na njujorške tornjeve. Feđa Klarić, predsjednik je “Foto kluba Split”. "Kontaktirali smo sa brojnim novinskim i fotoagencijama u svijetu, ali najbolje je reagirala američka ambasada u Zagrebu ponudivši nam naslovnice brojnih svjetskih dnevnih novina kako su reagirali sutradan, 12. rujna, na način kako su zabilježili taj događaj. Imat ćemo jednu vrlo zanimljivu izložbu, a posebno mi je drago da se to održava u našoj galeriji jer je ona smještena u najprometnijoj ulici u Marmontovoj u Splitu i siguran sam da će tu izložbu vidjeti najmanje desetak tisuća ljudi.

Na izložbi je predstavljeno najviše naslova iz američkih dnevnih novina, zamjetne su i prve strane ruskih, japanskih i naslovnice iz arapskih zemalja, a i splitska “Slobodna Dalmacija” prenijela je preko cijele strane užas što su ga posijali teroristi napavši njujorške blizance prije godinu dana. Tako bugarski “Standart” svjedoči slikom i naslovom “Amerika plače”, argentinski “Clarin”je određen “La Guerra”- Rat , New York Times poručuje “Napadnute Sjedinjene Američke Države”, a istim naslovom svojoj se publici obraća i zambijski “Daily Mail”.

Prve reakcije onih koji su posjetili izložbu “Naslovi povijesti” u “Foto klubu Split” bile su u znaku suosjećanja sa žiteljima New Yorka i Amerike:

“Ne ponovilo se !”, kaže osamnaestogodišnji Splićanin završavajući izložbu.

“U svakom slučaju terorizam je glupost i da je rat glupost i da je čovjek daleko ispod onoga što bi trebao biti”, podsjeća studentica koja je sa dečkom razgledavala naslovne stranice svjetskih dnevnika od 12. rujna. “ U stvari očito je da nitko nije siguran jer ako Amerikanci nisu sigurni kao svjetska velesila koja na neki način predvodi zapadnu civilizaciju onda se zaista nitko više ne može osjećati siguran”, mišljenja je jedna Splićanka. “Neka se nad ovim i sličnim svarima zamisli čitav svijet.

Postoje u nekim dešavanjima uzroci i posljedice, neka ne bude ni uzroka ni posljedica!”, simbolična je poruka posjetitelja iz Makarske. “ Ovo je jedno sjećanje na ono što je bilo da se ne zaboravi. Da svi budemo spremni da se ne damo iznenaditi terorističkim napadima, ali da se pripremamo i da svijet dočekamo mirnije, bez rata, bez izazova, bez oružanioh intervencija i da gradimo neko drugačije stanje mira i sreće”, u jednom dahu će kazati jedan od posjetitelja izložbe “Naslovi povijesti“.

XS
SM
MD
LG