Linkovi

SAD pojačavaju mjere sigurnosti uoči  godišnjice napada (10/9/02) - 2002-09-10


Sjedinjene Države pojačavaju mjere sigurnosti uoči sutrašnje godišnjice terorističkih napada. Ministarstvo obrane je razmijestilo vozila s protuzračnom obranom pokraj Pentagona i drugih vojnih postrojenja oko glavnog američkog grada kao dio vježbe da bi se testrirale obrambene mogućnosti glavnog američkog grada. Glasnogovornik Penatgona je izjavio kako se vježba odvija pod nazivom 'Vedro nebo 2', a službeno je počela danas i trajat će nekoliko dana. U međuvremenu vojni lovci su prošli tjedan nastavili cjelodnevne zračne ophodnje iznad područja Washingtona i New Yorka. Ti su letovi bili prekinuti početkom godine.

Američko Državno tajništvo izdalo je upozorenje tražeći od amerikanaca da budu oprezni tijekom ovog tjedna u kojem se obilježava godišnjica napada od 11. rujna. Prema istom priopćenju, kaže se da vlada i dalje prima vjerodostojna izvješća o prijetnjama da ekstremističke organizacije i pojedinci planiraju nove napade na interese Sjedinjenih Država. Do takvih bi napada moglo doći odmah a mogli bi uključivati i samoubilačke napade. U priopćenju se također kaže da će američka postrojenja širom svijeta biti u najvišem stupnju pripravnosti.

Američka veleposlanstva u Indoneziji, Malaziji i Kamdbodži zatvorena su, zbog povećane sigurnosti uoči godišnjice terorističkih napada. Američko veleposlanstvo u Džakarti zatvoreno je do daljnjega zbog vjerodostojne terorističke prijetnje. Slični su razlozi dati i za zatvaranje američkog diiplomatskog predstavništva u Maleziji, dok je za ono u Kambodži rečeno da se zatvara iz predostrožnosti. U međuvremenu su na Filipinima pojačane mjere sigurnosti nakon što su mediji izvijestili da mulimanski ekstremisti planiraju naopade na američko i izraelsko veleposlantvo u toj zemlji. Američko veleposlantvo u Manili ostaje otvoreno.

XS
SM
MD
LG