Linkovi

Danas sastanak Račan - Drnovšek (10/9/02) - 2002-09-10


Janez Drnovsek ipak stize u Zagreb. Iako je njegov dolazak najavljen jos prosli utorak, upitan je bio sve do sinoc kada su susret Drnovsek Racan potvrdili i Zagreb i Ljubljana. Dvojica premijera u Zagrebu ce pokusati naci kompromisno rjesenje za problem morske granice u Piranskom zaljevu.

Nakon serije incidenata slovenskih i hrvatskih ribara u kojima su ovog ljeta sudjelovale i pomorske policije dviju drzava problem je eskalirao u otvoreni diplomatski sukob koji je zahladio inace prijateljske odnose Zagreba i Ljubljane. Hrvatski premijer proslog je tjedna povukao svoj potpis sa prosle godine parafiranog nacrta sporazuma o granici kojim bi Slovenija dobila dvije trecine zaljeva i izlaz na otvoreno more.

Slovenskog kolegu pismom je obavijestio da u Hrvatskoj ne postoji politicka volja za takvo rjesenje i ponudio medjunarodnu arbitrazu kao mogucu soluciju u slucaju da bilateralni razgovori ne uspiju. Slovenija ne zeli arbitrazu, a jedan od kljucih argumenata slovenskog premijera biti ce upravo parafirani sporazum o granici. Slovenska strana istice da bez obzira sto nije ratificiran u parlamentima dviju drzava, sporazum ima politicku tezinu.

Zbog parafa kojeg je stavio na sporazum hrvatski je premijer na udaru opozicije koja zahtijeva njegovu ostavku, a i koalicijski partneri su mu zamjerili sto prije parafa nije konzultirao strucnjake. Uoci susreta sa slovenskim premijerom Racan se sastao s predsjednikom Stipom Mesicem i predsjecnicima stranaka vladajuce koalicije.

Osim o granici u Piranskom zaljevu i izbjegavanju incidenata Racan i Drnovsek razgovarat ce i o NE Krsko i Ljubljanskoj banci, problemima koje dvije drzava ne uspijevaju rijesiti od osamostaljenja. Slovenskog premijera primit ce predsjednik drzave Stipe Mesic, a sastat ce se i s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomcicem.

XS
SM
MD
LG