Linkovi

Dražen Petrović u košarkaškoj Dvorani slavnih (10/9/02) - 2002-09-10


U gradu Springfieldu u američkoj saveznoj državi Massachusetts, 28.rujna treba se otvoriti nova košarkaška Dvorana slavnih, odnosno Hall of Fame. Radi se o novoj dvorani organizacije basketball Hall of Fame. Inače, od slavnih košarkaških imena u dvorani slavnih nalaze se – Magic Johnson, zatim treneri Larry Brown, koji sada vodi Philadelphia 76erse, Lute Olson iz Arizone i Kay Yow iz Sjeverne Karoline, ekipa Harlem Globetrotters. Pokojni Dražen Petrović, koji je igrao za NBA ekipe Portland i New Jersey, bit će primljen krajem mjeseca. To je veliko priznanje ne samo pokojnom Draženu i hrvatskoj košarci nego i europskoj uopće. Nakon završetka svjetskog košarkaškog prvenstva, na kojem je Jugoslavija obranila zlatno odličje, Argentinci su drugi, a treći su Njemci, američki košarkaši se i ne čuju. Stid ih je, jer su tek osvojili šesto mjesto. George Karl, trener te reprezentacije, sastavljene od NBA igrača, poručuje-najveći je problem novac i pohlepa koji su, naprosto, uništili natjecateljsku narav američkih profesionalnih košarkaša.

Chris Webber, najbolji košarkaš Sacramento Kingsa, optužen je da je lagao saveznom sudu koliko je novca i drugih vrijednosti dobio u dogovoru sa Sveučilištem Michigan, gdje je igrao prije nego je došao u NBA ligu, što znači prije deset godina. Webber je optužen za ometanja pravde i za lažne izjave o tome koliko je dobijao novaca, čekova, odjeće, nakita i ostalih beneficija u periodu od 1988. do 1993. godine. Ukoliko bude proglašen krivim Webber može dobiti kaznu zatvora do deset godina i na globu od 500 tisuća dolara!

Webber je, naime, ranije zanijekao da je ikakav novac dobijao od Eda Martina, koji je bio lovac na talente za University of Michigan, a koji je osudjen za pranje novca. Martin je priznao da je koristio novac dobijen na kocki, kojeg je onda pomiješao s regularno zaradjenim novcem, kao i s novcem kojeg je dobijao od druge osobe. S tim je sredstvima potplaćivao mlade igrače da igraju za spomenuto sveučilište. Ed Martin je rekao da je Webberu dao ukupno 280 tisuća dolara, što je, kao što smo rekli, Webber zanijekao pred saveznim sudom, ali sada je optužen da je za obmanjivanje pravde i davanje lažnih izjava.

XS
SM
MD
LG