Linkovi

NYT: Operativci al-Qaide se vraćaju u Afganistan iz Pakistana (10/9/02) - 2002-09-10


Pozivajući se na izjave američkih obavještajaca New York Times izvještava da su se operativci al-Qaide počeli vraćati iz Pakistana u Afganistan. Njihov povratak je još uvijek relativno mali i uključuje tek manje skupine. Prema pisanju Timesa, većina od više tisuća pripadnika al-Qaide, koji su napustili Afganistan nakon poraza talibana, ne pokušava se vratiti. Oni su razasuti diljem južne Azije i Srednjeg istoka. Takva teroristička dijaspora predstavlja novu brigu za američke dužnosnike zadužene za protuterorizam, javlja New York Times.

Washington Post na naslovnici piše da je CIA zaključila da ne može potvrditi navode o povezanosti Iraka i Al-Qaide. Bushova administracija odlučila je odustati od tog argumenta koji najčešće upotrebljavaju pristaše vojne akcije protiv Iraka. Umjesto toga, izvještava Post, predsjednik Bush i drugi visoki dužnosnici temeljit će svoje argumente za vojnu intervenciju na naporima Sadama Huseina da se domogne kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja.

Međunarodni institut za strateška istraživanja iz Londona izvjestio je da Sadam Husein ima velike zalihe kemijskog i biološkog oružja, kao i mogućnost da brzu poveća njihovu proizvodnju bude li potrebno. Međutim, kako izvještava New York Times, Irak neće biti u mogućnosti proizvesti nuklearno oružje još godinama ukoliko se ne domogne nuklearnog materijala na crnom tržištu. Ta organizacija ističe da postoje dvojbe oko količine i kapaciteta materijala kojim Husein raspolaže. Ono oko čega nema dvojbe je to da je razvoj oružja za masovno uništavanje prioritet njegove vlade, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG