Linkovi

Kod Zadra počinje međunarodna vježba obrane od kemijskog napada - 2002-09-09


Dvanaest država od Irana do Velike Britanije sudjeluje u simuliranoj vojnoj akciji protiv terorističkog napada kemijskim oružjem. Prva međunarodna vježba ove vrste danas počinje na aerodromu Zemunik kod Zadra.

Na međunarodnom aerodromu grupa terorista izvela je napad kemijskim oružjem. Nepoznata sredstva postavila je na nekoliko mjesta na aerodromskom terminalu i izvan zgrade. U opasnosti su i okolna naselja. Vlasti zemlje obraćaju se krovnoj svjetskoj organizaciji za zabranu kemijskog oruzja.

Ovaj scenario simulirane vojne akcije izvest će se na vojnom dijelu aerodroma Zemunik kod Zadra. Dvanaest država - od Irana do Velike Britanije - sudjeluje u vježbi nazvanoj ASSISTEX 1, koju organizira Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) osnovana prije pet godina sa sjedištem u Den Haagu.

"Osim sto je prva, ovo je po ljudima i opremi i najveća vojna vježba koja simulira međunarodnu pomoć u slučaju kemijskog napada. Značaj vježbe je širi i treba je sagledavati u kontekstu borbe protiv međurodnog terorizma," kazao je za Glas Amerike Peter Kaiser, glasnogovornik OPCW-a.

On dodaje da je namjera Organizacije koja okuplja 145 država i usko surađuje sa UN, u tjedan dana procijeniti vlastitu spremnost u davanju podrške svojim članicama u slučaju terorističkog napada kemijskim oružjem.

Vježba je počela jutros oktrivanjem kuće u kojoj su teroristi proizvodili eksploziv. Protuterorističke jedinice MUP-a upale su u kuću, uništile bazu i otkrile da teroristi proizvode kemijsko oružje. Logistički i tehnički Organizaciji za zabranu kemijskog oružja pomaže Ministarsto obrane RH.

U simuliranju kemijskog napada ne koriste se bojni otrovi nego simulatori koji nisu opasni za ljude, životinje i biljke.

U vježbi ne sudjeluje najveći sponzor OPCW-a, Sjedinjene Države, čiji je udio u 45 milijuna eura teškom budžetu 22 posto.

Iako su američki stručnjaci bili uključeni, neslužbeno saznajemo, morali su otkazati zbog sigurnosne situacije 11. rujna.

XS
SM
MD
LG