Linkovi

WP: Američki dužnosnici izražavaju bojazan od manjih napada al-Qaide (9/9/02) - 2002-09-09


Washington Post izvještava da američki dužnosnici izražavaju bojazan od novih al-Qaidinih napada koji bi bili manji od onih viđenih 11. rujna prošle godine, ali svejedno smrtonosni. Takve bojazni potaknute su prošlotjednim napadima u Kabulu te izvješćem iz Njemačke gdje su uhićeni jedan sljedbenik al-Qaide i njegova djevojka koji su navodno htjeli podmetnuti bombu kod sjedišta američke vojske u Heidelbergu. Post javlja da u CIA-inom i FBI-ovom sjedištu za protuterorističke djelatnosti uočavaju povećanu razinu komunikacija među osumnjičenim teroristima.

Christian Science Monitor piše da bi moguća američka vojna akcija na Irak mogla predstavljati opasnost po globalni rat protiv terorizma. U Pentagonu kažu da postoje manjkovi ljudi i opreme u određenim sektorima, ali napominju da to ne znači da Sjedinjene Države ne mogu izvesti invaziju na Irak ako tako odluči predsjednik Bush. Američke oružane snage, ističe Christian Science Monitor, trebaju veći broj specijalaca, poznavatelja stranih jezika i pripadnika vojne policije. Zračne snage naručile su transportne i zrakoplove za opskrbu gorivom, bespilotne izviđačke letjelice i bombe na precizno navođenje.

Washington Post na svojoj naslovnoj stranici donosi i jednu lokalnu temu. Glavni grad Sjedinjenih Država podijeljeniji je po rasnoj pripadnosti i zaradi nego prije deset godina. U odnosu na 1990-te prosječna godišnja zarada bijelaca popela se na nešto više od 67 tisuća dolara dok prosječni crnac godišnje zarađuje 30 tisuća i 500 dolara. Takva podijeljenost predstavlja izazov za budućeg gradonačelnika, piše Washington Post, pred održavanje preliminarnih izboraza prvog čovjeka američkog glavnog grada.

XS
SM
MD
LG