Linkovi

NYT: Irak intenzivira napore za nabavu komponenti atomske bombe (8/9/02) - 2002-09-08


Američki mediji i danas najviše pozornosti posvećuju pitanju Iraka…New York Times prenosi riječi američkih dužnosnika koji kažu da Sadam Husein intenzivira napore za nabavu komponenti atomske bombe. Tijekom proteklih 14 mjeseci, piše Times, Irak je pokušao kupiti tisuće posebno konstruiranih aluminijskih cijevi. Američki dužnosnici vjeruju da irački čelnik želi te cijevi kao centrifugalne komponente obogaćenog urana. Uz to, prema američkim obavještajnim krugovima, Sadam Husein se posljednjih mjeseci nekoliko puta sastao s vodećim nuklearnim znanstvenicima u zemlji, navodi New York Times.

Predsjednik Bush je, u međuvremenu, ponovio da Irak predstavlja prijetnju pozvavši se i na jedno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za atomsko oružje. Međutim, kako je javila američka televizijska mreža NBC na svojim internet stranicama, izvori u Ujedinjenim narodima kažu da ne postoje obavještajni podaci koji pokazuju da je Irak ponovno obnovio svoj program nuklearnog oružja kao što sugerira američka administracija.

New York Times izvješatava o rezultatima novog istraživanja javnosti koje pokazuje da većina Amerikanaca ne želi rat s Irakom bez podrške Kongresa i saveznika te jasnog objašnjenja predsjednika Busha. Tek jedna četvrtina anketiranih vjeruje da Irak predstavlja takvu opasnost da Sjedinjene Države trebaju odmah djelovati. Većina Amerikanaca ipak očekuje da će se američke snage naposljetku boriti protiv Iraka, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG