Linkovi

Bush i Blair smatraju da satelitske snimke pokazuju kako Irak konstruira oružja za masovno uništavanje (8/9/02) - 2002-09-08


Predsjednik Bush pokušava zadobiti međunarodnu podršku protiv Saddama Husseina jer - po njegovim riječima - irački čelnik može pomoći teroristima da dođu do kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. "Kad tiranin kao što je Saddam Hussein ima oružja za masovno uništavanje, ne prijeti samo susjedima, ne prijeti samo svojoj regiji, može prijetiti Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji".

Predsjednik se susreo s premijerom Blairom jučer na razgovorima o iračkoj prijetnji uoči svog govora pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda u četvrtak. Očekuje se da će u tom govoru američki predsjednik zatražiti od članica da prisile iračkog čelnika da dopusti kontrolu naoružanja. Gospodin Bush je izjavio da fotografije koje je objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju pokazuju neobjašnjive građavinske aktivnosti na nuklearnim postrojenjima. Američki predsjednik je izjavio da ne zna kakvi dodatni dokazi su potrebni da bi se uvjerilo međunarodnu zajednicu da poduzme akciju protiv Iraka. Premijer Blair je izjavio prije povratka u Britaniju da Saddam Hussein mora shvatiti da svijet ima odlučnost da ga zaustavi u konstruiranju oružja za masovno uništavanje, nazvavši Irak ozbiljnom i stvarniom prijetnjom s kojom se treba sučeliti.

U međuvremenu, njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac suprotstavljaju se jednostranom američkom napadu na Irak. Gospodin Schroeder bio je danas domaćin francuskom predsjedniku, a nakon susreta ova dvojica političara su izjavila kako se zalažu za akciju kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naorda kojoj je cilj da se omogići povrataka inspektorima svjetske roganizacije za kontrolu naoružanja povratak u Irak.

I američki državni tajnik Colin Powell brani stav da se mogu koristiti preventivni udari protiv zemalja koje prijete Sjeidnjenim Državama. U interviewu New York Timesu, američki državni tajnik je izjavio da su američki čelnici uvijek imali preventivu kao oruđe vanjske politike. Međutim, upozorio je da to mora biti korišteno s velikim oprezom i pažljivom prosudbom i s jasnim razumijevanjem - onog što je nazvao - američkim obvezama kao odgovrne članice međunarodne zajendnice. Izgleda da ove izjave gospodina Powella pokušavaju umnajiti izvješća o podjeli unutar adminsitarcije predsjednika Busha o vojnim udarima protiv Iraka. Američki državni tajnik je napomenuo da iako određene podjele postoje, druge su jednostavno pretjerane i prenapuhane.

XS
SM
MD
LG