Linkovi

Danas nastavak pregovora hrvatskih i slovenskih ribara (7/9/02) - 2002-09-07


Hrvatski i slovenski ribari danas nastavljaju pregovore o granici ribarenja u Piranskom zaljevu. Obje strane ispostovale su primirje dogovoreno u srijedu.

Ribari dviju drzava odrzali su prvu lekciju svojim politicarima i nakon cetverodnevnog primirja u devet sati, ovaj put u Piranu, ponovo ce sjesti za pregovaracki stol kako bi dogovorili granicu ribarenja. Fizickim razgranicenjem na moru ubuduce bi izbjegli incidente koji su ovog ljeta bili gotovo svakodnevna slika u Piranskom zaljevu. Danas ce se obje strane izjasniti o prijedlozima koje su u srijedu stavile na stol, slovenski ribari traze da im se izlov omoguci do 283 stupnja tvrdeci da je to podrucje nadzora njihove policije. Hrvatski je prijedlog 318 stupanj, odnosno sredina Piranskog zaljeva.

Zele li se dogovoriti ocito je da ce svoju granicu trebati potraziti izmedju ta dva prijedloga. Uspiju li, vec su porucili, da njihova imaginarna nece prejudicirati granicu dviju drzava na moru o kojoj ce u utorak u Zagrebu razgovaratipremijeri Ivica Racan i Janez Drnovsek.

Ribarenje u Piranskom zaljevu Slovenija i Hrvatska definirale su 1997. Sporazumom o malogranicnom prometu i suradnji ali niti nakon pet godina nisu se dogovorile kako ga primjeniti; ribarima, ciji je izlov ogranicen na 50 tona, nisu izdane dozvole niti je dogovoreno tko nadzire izlov.

Prema sporazumu 25 slovenskih kocarica smije loviti u moru zapadne Istre, sve do Vrsara, a 25 hrvatskih brodova moze ribariti u slovenskom moru. Politicari se sada slazu da do napetosti izmedju ribara ne bi ni doslo da su se oni u pet godina dogovorili o primjeni sporazuma. I ribari su suglasni, i jedni i drugi uvjereni su da odredbe sporazuma o gospodarskom ribolovu ne odgovaraju trenutnom stanju na moru.

XS
SM
MD
LG