Linkovi

11. rujna u knjigama i školskim udžbenicima (7/9/02) - 2002-09-07


Nakon tragičnih dogadjaja koji su potresli Ameriku 11.rujna, na tu su temu napisane stotine knjiga. Izdavači su se našli i pred ogromnim poslom unošenja izmjena u školske udžbenike.

Nekoliko stotina knjiga napisano je i tiskano u proteklih godinu dana na temu terorizma, Islama i osobnih doživljavanja terorističkih napada na New York i Washington. Urednik časopisa Book Magazine Jerome Kramer kaže da tako veliki broj izdanja ne iznenađuje:

“Dogodilo se nešto nevidjeno, kataklizmičko… u srcu svjetskog središta zabave, medija i financija. Mislim da je zato, gotovo od trenutka kada se to dogodilo, ogromna pažnja usmjerena ka toj tragediji” – kaže urednik Book Magazinea. Među knjigama su, nastavlja gospodin Kramer, i one namijenjene čitateljima svih uzrasta, a čak 40 ih se uspjelo uvrstiti na top-listu najčitanjihih izdanja. Zadjih su mjeseci posebno popularne knjige u kojima se bilježe osobni doživljaji tragičnih događaja, a u budućnosti bi trebalo očekivati knjige u kojima se razmatraju posljedice terorističkih napada.

“Dublje analize Islama, ili terorizma, te uzroka onoga što se dogodilo, kao i razlika između negdašnjeg i sadašnjeg Afganistana – za ovu se godišnjicu možda još uvijek neće pojaviti u ogromnom broju; no, gledajući na dugu stazu, te će knjige imati velikog odjeka” – tvrdi urednik časopisa Book Magazine.

Izdavači školskih knjiga također su među glavne prioritete uvrstili objektivno opisivanje rujanske tragedije. Phyllis Papkin, profesorica povijesti u saveznoj državi Virginiji, naglašava da su u obradi gradiva potrebni objektivnost i opreznost, s obzirom na multi-etničnost srednjih škola u Sjedinjenim Državama. Činjenica da su terororisti koji su izvršili napade 11.rujna bili muslimani predstavlja posebno osjetljivo pitanje u više-nacionalnoj sredini u kakvoj predaje profesorica Papkin.

“Morate učenicima redovito ponavljati da islam nije isto što i terorizam, te da teroristi postoje u svim vjerskim zajednicama” – kaže profesorica Papkin. Prema njenim riječima, unošenje izmjena i dopuna u knjige koje koriste srednjoškolci vrlo je važno, no podučavanje mladih o posljedicama rujanskih napada ipak najviše ovisi od profesora" - rekla je Phyllis Papkin.

XS
SM
MD
LG