Linkovi

Suđenje Miloševiću: Jugoslavenski vojnik o pokoljima civila (6/9/02) - 2002-09-06


Ročnik u Vojsci Jugoslavije potvrdio je sudjelovanje u ubijanju civila u okoloci Prizrena na Kosovu i to kao zaštićeni svjedok putem video-veze.

Iskaz svjedoka K41, "vojnika iz Crne Gore" - kako je to iz svoje optuženičke klupe "otkucao" Slobodan Milošević dat je video-vezom preko satelita sa nepoznate adrese na jednak način kao što je nekidan svjedočio zaštićeni svjedok K32, "Musliman iz Crne Gore".

Prekjučer je svjedok – vojni ekspert Peter de la Billiere iz Velike Britanije - izjavio da "niti jedna vojna operacija na Kosovu nije mogla biti provedena bez znanja i podrške vojnog i državnog vrha".

U praksi, a prema svjedočenju "vojnika iz Crne Gore", 19-godišnjaka, ročnika u jednoj od dvije angažirane čete pozadinskog bataljuna 549. Motorizirane brigade Vojske Jugoslavije, akcija "čišćenja" dobila je sve elemente ratnog zločina.

U okolici Prizrena, potvrdio je i ovaj svjedok, u selu Trnje, poručnik Rajko Kozlina naredio je vojnicima da pucaju u petnaestak civila, žena, staraca i djece. Kada je jedan vojnik odbio izvršiti naređenje - "ne mogu pucati na čovjeka" branio se mladić - poručnik Kozlina je osobno ustrijelio starca uz komentar "ovako se to radi". Vojnikovo je prezime bilo – Milošević.

Operacija u selu počela je granatiranjem, potom su iz kuća istjerani civili koje su vojnici pitali je li tu UCK a potom zatražili da dadu novac. Sudbinu civila u Trnju odlučio je kapetan I klase Pavle Gavrilović. "Danas ovdje nitko ne smije ostati živ" - kazao je podređenima što su čuli i vojnici. Akcija se završila ubijanjem.

"Jeste li vi ubijali", upitao je tužitelj svjedoka. Odgovor je bio potvrdan. Tužitelj je upozorio svjedoka da se njegove izjave mogu koristiti i protiv njega samoga, svjedok je odlučio nastaviti uz obrazloženje da mora olakšati savjest.

"Ubili smo dijete i već tri godine nema noći da ne sanjam njegovo nevjerojatno vrištanje. Jedini razlog što svjedočim je jer mislim da će mi poslije ovoga biti lakše" - rekao je svjedok.

Zaštićeni je svjedok istupio na način na koji je to prije nekoliko godina učinio svjedok ujedno i optuženi ratni zločinac iz Srebrenice, Dražen Erdemović. Obojica su ubijali po naređenju i obojica su svjedočili kako bi olakšali savjest.

Očekuje se da će dokazni postupak u slučaju "kosovskog" dijela optužnice biti završen u utorak pa će nakon dva tjedna pauze suđenje po "hrvatskom" i "bosanskom" dijelu početi 23. umjesto, kako je najavljivano, 30. rujna.

XS
SM
MD
LG