Linkovi

Tonski zapis dovodi u vezu Mirka Norca s počinjenim ratnim zločinom (5/9/02) - 2002-09-05


U sudskom procesu protiv "gospicke skupine" danas je preslusana snimka razgovora dvojice bivsih duznosnika koja bi mogla biti presudni dokaz protiv petorice otpuzenih. Na audio kazeti ratni sef gospicke policije za ubojstva srpskih civila u Gospicu u listopadu 91 izravno optuzuje Mirka Norca, prvog hrvatskog generala optuzenog za ratni zlocin.

Na sudjenju Mirku Norcu i jos cetvorici vojnika otpuzenih za ratni zlocin danas je preslusana snimka razgovora izmedju ratnog nacelnika gospicke policije Ivana Dasovica i tadasnjeg pomocnika ministra policije Smiljana Reljica. U tom razgovoru Dasovic za organizaciju i ubojstva srpskih civila u Gospicu krajem ‘91. izravno optuzuje Mirka Norca. Snimka razgovora potvrdjuje da je 16. listopada 1991. u Gospicu odrzan sastanak na kojem je donijeta odluka o likvidaciji srpskih civila na Lipovoj Glavici.

"Tu vecer je Norac odjedanput skocio i kaze: "Mi smo se ovdje veceras sastali.... Mi u ime Vlade Hrvatske moramo ciniti odredjene stvari koje smo dobili u zadatak.... Mi moramo izvrsiti, kako bih rekao, odredjene egzekucije nad odredjenim ljudima," prepricao je Dasovic Reljicu detalje sa tzv. smrtonosnog sastanka.

Smiljan Reljic "Jutarnjem listu" je potvrdio da je ’91. u Zagrebu osobno snimio razgovor sa sefom gospicke policije. S vise detalja nego u svom svjedocenju na sudu Dasovic je Reljicu opisao i ubojstva srpskih civila. Rekao je da je glavnu ulogu u odvodjenju civila imala vojna policija koju je formirao Tihomir Oreskovic. Na Lipovoj Glavici vidio je Norca kako, prije nego su ubijeni svi dovedeni civili, ubija staricu u zbunju, a potom se vraca i u potiljak puca jednom mladicu. Reljic mu je kazao da slucaj treba zataskati u drzavnom interesu.

Audio kazeta koju je Rijeckom sudu dostavila Protuobavjestajna agencija (POA) potvrdjuje iskaze svjedoka o pociniteljima zlocina u Gospicu. Sud tek treba odlučiti hoće li snimku razgovora prihvatiti kao dokazni materijal optužbe. U slučaju da prihvati, obrana je već najavila tužbu Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG