Linkovi

Europska Unija traži kompromisno rješenje u vezi ICC-a (4/9/02) - 2002-09-04


Europska Unija počela je tražiti kompromis o Međunarodnom kaznenom sudu kako bi izbjegla stvaranje novih napetosti u vezama sa SAD.

Stalni međunarodni sud za ratne zločine mora preživjeti sadašnju krizu i pri tome sačuvati kredibilitet a sve uz izbjegavanje dalnjeg zaoštravanja odnosa sa Sjedinjenim Državama, stav je većine europskih diplomacija.

Diplomati su pravne dokumente proslijedili pravnicima kako bi stručno viđenje američkog prijedloga bilateralnog sporazuma o izuzimanju američkih građana od nadležnosti stalnog suda dobilo svoje stručno tumačenje.

Europska Komisija i njezini pravni stručnjaci smatraju da ponuđeni sadržaj bilateralnog sporazuma o izuzimanju Amerikanaca – onoga koga su do danas potpisali Rumunjska, Izrael, Istočni Timor i Tadžikistan – dovodi u pitanje samu bit, kredibilitet i razlog postojanja suda.

Ocjena nije konačna. Članice EU spremne su, s izuzetkom nekoliko najprincipijelnijih predvođenih Njemačkom, pristati na kompromise. Trenutno je u igri prijedlog za koga Europljani tvrdi da uspijeva zadovoljiti interese obje strane iako Bruxelles sumnja da će Amerikanci svesrdno prihvatiti ideju.

Radi se o konceptu po kojem se imunitet garantira samo američkim građanima u službi američke Vlade, dakle vojnicima, dužnosnicima, pomoćnom osoblju a ne i američkim građanima uključenim u drukčije aranžmane. Nadalje, bilateralni sporazum ne znači reciprocitet, potpisivanje ovog akta od odgovornosti isključuje Amerikance, ne i građane zemlje – potpisnice sporazuma, što bi značilo da ovakav akt neće poštedjeti istrage i procesa građanina bilo koje Unijine članice ukoliko teško povrijedi međunarodno ratno i humanitarno pravo i k tome izbjegne suđenje u vlastitoj zemlji.

Broj potpisnica bilateralnog sporazuma povećava se s danom približavanja konačne odluke kome će se od aspiranata na summitu u Pragu otvoriti vrata NATO saveza. Bugarska je izjavila da ozbiljno razmišlja potpisati sporazum i ući će u pregovore sa SAD elaborirajući namjeru stavom da je ulazak u NATO savez vremenski bliži od ulaska u EU, stoga je on primarni interes zemlje koji se, između ostaloga, ostvaruje i odobrovoljavanjem Amerikanaca stavljanjem potpisa na sporazum o izuzimanju građana SAD od odgovornosti pred stalnim međunarodnim sudom za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG