Linkovi

Uskoro sastanak Račan - Drnovšek (4/9/02) - 2002-09-04


Za početak idućeg tjedna zakazan je susret Ivice Račana i Janeza Drnovšeka. Dvojica premijera na sastanku bi trebali smiriti političke napetosti zbog granice u Piranskom zaljevu.

Slovenski premijer Janez Drnovšek u Zagreb stiže slijedeći utorak, potvrdio je novinarima premijer Ivica Račan. Dvojica premijera na sastanku će pokušati riješiti problem morske granice koji je prošlog mjeseca odnose između dviju država doveo na najnižu točku u posljednjih jedanaest godina.

Političke napetosti između dviju vlada kulminirale su prošlog mjeseca serijom incidenata između hrvatskih i slovenskih ribara u Piranskom zaljevu.

"Ja sam optimist," rekao je Račan. Slovenskom kolegi hrvatski premijer danas je poslao pismo kojim naglašava da prošlogodišnji nacrt sporazuma o granicama za Hrvatsku ne može biti osnova za daljnje razgovore jer ne postoji politička volja za takvo rješenje. U pismu Račan sugerira međunarodnu arbitražu kao moguću soluciju. "U Hrvatskoj postoji snažan politički konsenzus oko međunarodne arbitraže kao mogućeg rješenja u slučaju da bilateralni napori propadnu," kazao je premijer Račan.

Dvojica premijera prošle su godine parafirali nacrt sporazuma o granici, kojeg je hrvatska opozicija protumačila kao teritorijalne ustupke Sloveniji i zatražila Račanovu ostavku.

Slovenska strana ne želi arbitražu i iako sporazum nije ratificiran i nema pravnu težinu naglašava kako ima političku i sigurno je da će biti jedan od argumenata slovenskog premijera u Zagrebu.

Rjesenje problema ribarenja u Piranskom zaljevu dvije će vlade potražiti u okvirima sporazuma o malograničnom prometu kojeg su potpisale prije pet godina. Premijer Račan kazao je da će se u utorak založiti i za nastavak razgovora o dva, također godinama otvorena pitanja, NE Krško i Ljubljanskoj banci. Očekuje, rekao je, smirivanje napetosti i vraćanje dobrosusjedskih odnosa.

XS
SM
MD
LG