Linkovi

Powell: Odluka o Iraku možda već sljedećeg tjedna (4/9/02) - 2002-09-04


Već neko vrijeme vodi se debata oko toga što će Sjedinjene Države učiniti s iračkim čelnikom Saddamom Husseinom koji, kako tvrde, gomila oružje za masovno uništavanje. Današnji Washington Post prenosi riječi američkog državnog tajnika Colina Powella koji je priznao da se oko tog pitanja, unutar američke administracije, vode žestoke debate. Prema riječima gospodina Powella, predsjednik Bush će uskoro zaključiti tu debatu, možda već slijedećeg tjedna kada se bude obratio Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, izjavio je Colin Powell.

U međuvremenu, isti list izvještava da su senatori iz obje glavne američke stranke izjavili jučer da američki predsjednik tek treba iznjeti razloge za moguću vojnu akciju protiv Iraka. Čelnik republikanaca u Senatu, Trent Lott, koji je ranije dovodio u pitanje potrebu dobivanja kongresne podrške za pokretanje sile protiv Iraka jučer je izrazio vjerovanje da administracija predsjednika Busha treba zatražiti podršku Capitol Hilla. Neki članovi Kongresa vjeruju da prije eventualne vojne akcije Sjedinjene Države trebaju izvršiti pritisak na Irak da ponovno primi inspektore Ujedinjenih naroda za oružje. To bi, drže na Capitol Hillu, pomoglo dobivanju međunarodne podrške za mogući vojni udar, piše Washington Post.

A prema rezultatima jedne ankete čini se da su američka i europska javnost znatno bliži u svojim stavovima oko Iraka nego što su čelnici s dvije strane Atlantika. Kako piše washingtonski dnevnik većina Amerikanaca i Europljana slaže se da bi Sjedinjene Države trebale napasti Irak jedino uz odobrenje Ujedinjenih naroda i podršku američkih saveznika.

Amerikanci i Europljani, piše nadalje Washington Post, imaju vrlo bliske poglede i o nizu drugih pitanja poput međunarodnog terorizma, islamskog fundamentalizma i uporabe vojne sile za nošenje s tim prijetnjama. Američka i europska javnost razlikuju se u ocjenama koje su dali američkoj administraciji. Dok 53 posto Amerikanaca vjeruje da je vanjska politika Bijele kuće odlična ili dobra, 56 posto Europljana drži da je ona osrednja ili loša.

Los Angeles Times najavljuje skoru bitku u Senatu oko prijedloga za uspostavu Ministarstva domovinske sigurnosti. U središtu neslaganja Bijele kuće i Senata jesu ovlasti koje bi imao novi ministar. Dok predsjednik Bush traži da ministar domovinske sigurnosti ima odriješene ruke u upošljavanju, transferu pa i u davanju otkaza djelatnicima tog ministarstva, demokrati koji imaju većinu u Senatu - žele da se na uposlenike novog ministarstva primjene postojeći radni standardi za djelatnike vlade. Jedan od vodećih demokrata u Senatu, Joseph Lieberman, kaže da će Senat u svom prijedlogu zakona dati predsjedniku Bushu 90 posto onoga što je tražio.

XS
SM
MD
LG