Linkovi

Antunović: Dogovor o Piranskom zaljevu - najbolja opcija (4/9/02) - 2002-09-04


Ministrica obrane Republike Hrvatske Željka Antunović prvi je put službeno posjetila zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u splitskoj luci Lora. Nakon upoznavanja s ustrojem i postrojbama ministrica je izjavila kako je zadovoljna zatečenim stanjem u Hrvatskoj ratnoj mornarici, a problemi koji su uglavnom tehničke prirode posljedica su dugogodišnjeg sustavnog zanemarivanja.

“Hrvatska ratna mornarica spremna je udovoljiti svim temeljnim ciljevima u ratu i miru, pravilnim izborom prioriteta u razumnim rokovima, nadoknadit će sve nedostatke”, kazala je ministrica Antunović. Preustroj Hrvatske vojske kao temeljni preduvjet priključenja NATO-u započet će najkasnije do kraja rujna, a na taj način bi se znatno povećala efikasnost i smanjeni troškovi održavanja u Hrvatskoj vojsci.

Antunović: Preustroj, a ne otpuštanja

Komentirajući otpuštanja 13 000 djelatnika u Hrvatskoj vojsci ministrica Antunović je izjavila: “Ja govorim o tome da nitko neće biti otpušten prema tome svi će imati mogućnost jednim dijelom birati mjere koje će se na njih primjenjivati, a jednim dijelom oni koji ne zadovoljavaju nikakvim kriterijima morat će prihvatiti određene mjere. Otpuštanja ni u Hrvatskoj ratnoj mornarici ni u Oružanim snagama niti će biti - niti to itko predviđa. Riječ je o preustroju, a ne o otpuštanju, a otpuštanja u hrvatskoj vojsci neće biti”, kategorički je ustvrdila ministrica Antunović.

Piranski zaljev - pitanje politike

“Događaji vezani uz Piranski zaljev pitanje je politike”, podsjetila je ministrica Antunović, “i svi koji zagovaraju riješavanje tog problema vojnim putem nanose štetu Hrvatskoj”.

“Hrvatska nije zemlja koja zagovara oružano rješavanje, bilo kakvih, ponajmanje političkih problema, a pogotovo problema koji se politički mogu riješiti - a Piranski zaljev se može riješiti. Nastojimo ukazati da je pronalaženje političkog rješenja realna opcija, da je dogovor najbolja opcija, također ukazujemo da postoje određeni problemi u toj komunikaiji sa Slovenijom, ali ukazujemo isto tako vrlo čvrsto, na incidente koje vrlo uspješno rješava hrvatska policija. Uvjerena sam kako će hrvatska i slovenska politika riješiti problem, a oružane snage imaju drugi cilj i drugu funkciju i nemojmo poželjeti da pomoću njih moramo riješavati blo koji granični problem Republike Hrvatske”, određena je bila Željka Antunović ministrica obrane Republike Hrvatske.

Ministrica se osvrnula se i na sve učestalije zahtjeve za civilnim služenjem vojnog roka, kako je rekla,“posljedica je to niza negativnih pojava koje su identificirane s vojskom”. Kako je najavila, nakon što se uvedu stroža pravila o civilnom služenju, izrazila je uvjerenje kako će mnogi ipak izabrati vojno služenje.

XS
SM
MD
LG