Linkovi

Bush: Saddam Hussein - 'ozbiljna prijetnja, težak problem' (4/9/02) - 2002-09-04


Predsjednik Bush kaže da će tražiti osobrenje Kongresa za mjere koje bi administracija mogla poduzeti protiv Iraka. Predsjednik je također najavio da će sljedeći tjedan pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda iznijeti svoje argumente protiv Iraka.

Predsjednik se danas sastao s kongresnim čelnicima na razgovorima o načinima za uklanjanje iračkog čelnika Saddama Husseina. Gospodin Bush je izjavio da Sjedinjene Države moraju djelovati kako bi se zaštitile od Iraka. "Saddam Hussein je ozbiljna prijetnja. On je težak problem. To je nešto s čime se ova zemlja mora uhvatiti u koštac."

To je početak kampanje za pridobivanje domaće i međunarodne podrške za uklanjanje Saddama Husseina, za koga predsjednik kaže da bi mogao pomoći teroristima da pribave kemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Na domaćoj političkoj sceni, gospodin Bush kaže da će surađivati s kongresnim glede Iraka, te da će tražiti odobrenje zakonodavaca za načine na koje će se odgovoriti na iračku opasnost.

Na međunarodnoj sceni, gospodin Bush kaže da će se u subotu sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, a u ponedjeljak s kanadskim premijerom Jeanom Chretienom, kako bi raspravili pitanje iračkog programa naoružanja.

Predsjednik je najavio da će se konzultirati i sa čelnicima Kine, Rusije i Francuske, prije govora pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih Naroda, slijedeći tjedan, kada će, kako se očekuje, detaljno obrazložiti razloge za međunarodnu akciju protiv Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG