Linkovi

Washingtonska potraga za blagom (3/9/02) - 2002-09-03


Protekli vikend, - točnije u subotu -, neki su stanovnici glavnog američkog grada ustali ranije od svojih sugrađana kako bi sudjelovali u nesvakidašnjoj avanturi. Opremili su se stvarima koje su u spomenutoj avanturi bile neophodne: kartama grada, mobitelima, te jeftinim fotografskim kamerama za jednokratnu uporabu. Ako su bili mudri, u svoje su ruksake stavili i grickalice i plastične boce s vodom, jer im avantura, - ukoliko su željeli pobijediti -, nije dala mnogo vremena za jelo i piće.

Radilo se o prvom velikom lovu na blago, organiziranom u Washingtonu. Oko dvije stotine dvočlanih ekipa platilo je pristupninu od 150 dolara kako bi sudjelovalo u potrazi za rebusom zadanim pokazateljima i riješilo 12 traženih upita. Kako su ih upiti odvodili u različite dijelove grada, a od njih tražili da ih riješe što brže, potraga za blagom u velikoj je mjeri uključila i maratonsko trčanje s jednog kraja Washingtona na drugi. Doduše, dozvoljavala se uporaba bilo kakvog prijevoza, ali, uzevši u obzir prometne gužve u gradu, jedino vremenski isplativo prijevozno sredstvo u Washingtonu je podzemna željeznica.

Pokraj svakog riješenog zadatka, natjecatelji su se trebali fotografirati kao dokaz da su otkrili traženo mjesto. Kad ih sve otkriju i fotografiraju se, dakle, najmanje 12 puta, trebali su se što prije vratiti na zbirno mjesto, kafić s pečenjarnicom Front Page, kraj trga Dupont Circle. Pobjednička ekipa pokazala je zavidnu umješnost i snalažljivost – trebalo im je samo tri sata i 4 minute da riješe svih 12 zadataka.

A, zadaci nisu bili nimalo lagani. Recimo, evo kako su bili zadana neka tražena mjesta: «Kontrolna točka broj 1 jest najusamljeniji broj u Washingtonju. Locirana između Avenija Pennsylvania i Constitution, to je ustvari broj jedan, dugačak najmanje 6 i pol metara, kojemu su glavni sastojak crveni cvijetovi.»

Traženo mjesto je cvjetnjak, posađen u obliku broja 1, na križanju 17. i E ulice, a posađen u počast Prve armijske divizije. Jednu drugu kontrolnu točku opisuje se ovako: «Nazvana bilo kojim imenom, ruža je ipak ruža. Ova je velika, srebrna i udaljena koliko se može nabaciti kamenom od velikog srebrnog ljiljana.» Rješenje ove zagonetke jest skulptura u obliku ruže, u zgradi Ronald Reagan, u središtu Washingtona, jednoj od u financijskim i trgovinskim krugovima najpoznatijih zgrada u američkom glavnom gradu.

Pobjednička ekipa bila je nagrađena plaćenim putom, boravkom i troškovima u jednoj od najvećih turističkih Mekka u Americi – Las Vegasom, kao i prilikom da se takmiči u sličnim natjecanjima na državnoj razini.

XS
SM
MD
LG