Linkovi

Američki šport nakon 9/11 (2/9/02) - 2002-09-01


I svijet sporta je bio duboko pogođen terorističkim napadima od 11. rujna prošle godine. Nekoliko događaja je otkazano, a neki su bili odgođeni. David Byrd je pripremio osvrt na temu kako su se teroristički napadi odrazili na američki sport.

Kada su teroristi oteli četiri putnička zrakoplova i srušili ih u Svjetski trgovinski centar, Pentagon i jedno polje u Pennsylvaniji, američka liga profesionalnog nogometa upravo je započinjala novu sezonu dok je baseball liga bila u fazi utrke za finale doigravanja.

Upravo je 11. rujna trebao započeti golf-turnir u Saint Louisu, no natjecanja su odmah bila prekinuta. Potom se trebao održati godišnji Ryder Cup, natjecanje u kojem snage odmjeravaju igrači golfa iz Sjedinjenih Država i Europe, ali je i ono bilo odgođeno za ovu godinu. Štoviše, došlo je do odluke da se Ryder Cup održava svake dvije godine.

Prošle godine kapetan golf-selekcije Sjedinjenih Država Curtis Strange izjavio je da je odgađanje tog natjecanja za godinu dana ništa u usporedbi s velikim brojem žrtava terorističkih napada: "Susreti Ryder Cupa velika su stvar u svijetu golfa. No u usporedbi s onim što se upravo dogodilo, tragedije i enormnih ljudskih žrtava u New Yorku, Pentagonu i u zrakoplovu koji se srušio u Pennsylvaniji - tada naše natjecanje stvarno nije toliko važno."

Nacionalna liga američkog nogometa (NFL) odigravala je drugo kolo u trenutku terorističkih napada na Sjedinjene Države. Nakon toga, povjerenik Paul Tagliabue odlučio je otkazati utakmice koje su se trebale igrati narednog vikenda i zakazati ih kasnije u sezoni. Zbog toga se po prvi put finalna utakmica, poznati Super Bowl, igrala u veljači, a ne u siječnju.

I profesionalna bejzboj liga prekinula je odigravanje utakmica, ali na tjedan dana. Povjerenik lige Bud Selig rekao je tada da je nastavak natjecanja jedina ispravna odluka: "Ovakvo nešto se nikada ranije nije dogodilo. Ovakvi događaji vam daju do znanja da otkazivanje nekoliko utakmica nije ništa u usporedbi s ovakvom tragedijom."

Na kraju sezone New York Yankees su uspjeli doći do finala doigravanja, ali su nakon tri uzastopne pobjede izgubili u finalu od Arizona Diamondbacksa.

Teniski svijet također je osjetio posljedice premda je zadnji veliki trunir sezone, U-S open završio svega dva dana prije napada. Američka Davis Cup selekcija odgodila je svoj susret s Indijom dok američke tenisačice na Fed Cupu nisu branile titulu u Španjolskoj zbog straha za njihovu sigurnost.

Po prvi put u povijesti, Europska nogometna federacija odgodila je jedan krug utakmica Lige prvaka i Kupa Uefa. Sport je također imao ulogu u zaliječivanju rana od 11. rujna. Američka zastava koja je pronađena na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra posebno je pozdravljena tijekom finala bejzbola, Super Bowla i na Olimpijadi u Salt Lake Cityu. Ovih dana ona je istaknuta na ovogodišnjem tenis-turniru U.S. Open u New Yorku, kao podsjetnik na taj tragičan dan.

XS
SM
MD
LG