Linkovi

Lionel Hampton, 1908. - 2002. (1/9/02) - 2002-09-01


Jučer je u New Yorku, u 94. godini života, preminuo vibrafonist Lionel Hampton, jedan od velikana jazza.

Lionel Hampton je zavolio udaraljke već u najranijoj mladosti. Već kao tinejdžer nastupao je, početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća, s lokalnim jazz sastavima u Chicagu. Krajem dvadesetih svirao je kao bubnjar s desecima putujućih jazz orkestara, gdje je i upoznao vibrafon.

1936. Lionel Hampton je počeo nastupati s orkestrom Bennya Goodmana, u sastavu u kojem su po prvi put zajedno nastupali crni i bijeli glazbenici. Bilo je to uzbudljivo vrijeme. "Crnci su tada počeli izvoditi vlastitu glazbu, Dixieland, Honky Tonk – možete to nazvati kako hoćete. To je bila naša glazba. I bijelim muzičarima se takva glazba sviđala, bila je stvarno uzbudljiva, pa su i oni s nama počeli svirati."

Karijera mu je dostigla vrhunac pedesetih godina, kada je više puta nastupao na pet kontinenata, pred milijunima ljubitelja jazza, ali i pred predsjednicima, kraljevskim obiteljima. Krajem sedamdesetih, Lionel Hampton je nastupio i u Zagrebu.

Za svoje zasluge na polju glazbene umjetnosti Lionel Hampton je 1996. primio Nacionalno odličje, najviše civilno odličje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG