Linkovi

NYT: Nakon godinu dana konačno se zna broj poginulih u Svjetskog trgovinskom centru (1/9/02) - 2002-09-01


S približavanjem godišnjice terorističkih napada na New York i Washington skoro svi američki listovi donose prigodne napise na tu temu. U današnjem pregledu tiska ukratko ćemo se osvrnuti na listove iz New Yorka i Washigntona, gradove koji su se našli na meti terorista u rujnu prošle godine.

New York Times podsjeća kako je od samih napada jedna od najdelikatnijih stvari bila utvrditi točan broj žrtava i njihov identitet. Sad nakon godinu dana upornog rada policije, forenzičara, odvjetnika i gradskih vlasti, New York se konačno približio utvrđivanju točnog broja poginulih - piše novinar tog lista Eric Lipton. Nakon što se krajem rujna prošle godine govorilo o brojci od 6729 poginulih i nakon što je ta brojka smanjena na tri tisuće u siječnju, na konačnom popisu nalazit će se nešto manje od dvije tisuće i osamsto žrtava napada na Svetski trgovinski centar. Broj neriješenih slučajeva je 78.

Washington Post piše o komemoraciji koja će se održati na dan napada ispred sjedišta američkog Minstarstva obrane Pentagona. Očekuje se više od 12 tisuća ljudi, a prvobitna namjera da se komemoracija održi preko puta Pentagona, kod ulaza gdje se i inače održavaju svečanosti i parade je napuštena. Odlučeno je da je samo mjesto na koje se obrušio oteti zrakoplov prikladnije da se oda počast za 184 poginule osobe, oda priznanje na obnavljanju zgrade u rou manjem od godinu dana i pošalje poruka o ratu protiv terorizma. U svom tesktu Washington Post piše i da će Ministarstvo obrane platiti i do četiri avionske karte po obitelji za svakog od 125 ubijenih u Pentagonu. American Airlines će isto učiniti za obitelji žrtava i obrušenog zrakoplova.

XS
SM
MD
LG