Linkovi

Italija i Britanija spremne Amerikancima jamčiti pravni imunitet pred ICC-em (31/8/02) - 2002-08-31


Dvije članice Europske Unije, Italija i Britanija, pokazale su spremnost da sa Sjedinjenim Državama potpišu bilateralne sporazume o jamčenju pravnog imuniteta za američke državljaje, u vezi s mogućim istragama Međunarodnog kaznenog suda.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi je, prema agenciji Associated Press, izjavio da se radi o problemu koji sa Sjedinjenim Državama trebaju riješiti pojedine zemlje, a ne Europska Unija.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je odbio potvrditi izvješća da je London spreman potpisati bilateralan sporazum s Washingtonom. Međutim, britanski je diplomat izjavio da "Statut novog kaznenog suda predviđa način, za bilo koju zemlju, da zatraži određena izuzeća za kakva je zainteresiran Washington."

Sjedinjene Države protive se postojanju Međunarodnog kaznenog suda jer smatraju da bi on mogao povesti politički motivirane istrage protiv američkih državljana, pogotovo pripadnika oružanih snaga koji se nalaze u brojnim vojnim, mirovnim i humanitarnim misijama širom svijeta.

Međunarodni kazneni sud će, kako se očekuje, imati sjedište u den Haagu, a sudit će u slučajevima genocida, ratnih zločina i ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG