Linkovi

Premijer Račan o Piranskom zaljevu razgovarao s ribarima iz Istre (30/8/02) - 2002-08-30


Istarski ribari prijete eskalacijom sukoba zbog izlova ribe slovenskih kočarica u hrvatskim vodama Piranskog zaljeva. Njihove predstavnike primio je jutros premijer Ivica Racan.

Nezadovoljnim ribarima premijer je kazao da rješenje problema izlova ribe u Piranskom zaljevu treba tražiti u dodatnim pregovorima sa Slovenijom, ali u okviru Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji. "Sporazum je međunarodna obaveza koju je Hrvatska dužna poštovati," prenosi premijerovu izjavu Vladin ured za odnose s javnošću.

Malogranični sporazum potpisan je 1997., kasnije i ratificiran u parlamentima obiju države, ali se u pet godina Hrvatska i Slovenija nisu uspjele dogovoriti o njegovoj primjeni. U dijelu koji se odnosi na ribarenje, Sporazum predviđa da dnevno 25 slovenskih kočarica smije loviti u moru zapadne Istre, sve do Vrsara. Isto toliko hrvatskih brodova moze ribariti u slovenskom moru. Izlov je ograničen na 50 tona, ribarima su trebale biti izdane dozvole, a vlasti su se trebale dogovoriti oko nadzora izlova.

Izostanak dogovora oko tehničkih detalja ribarenja u Piranskom zaljevu ovog je ljeta rezultirao serijom incidenata. Slovenski ribari u nekoliko su navrata ušli u hrvatske vode Piranskog zaljeva u pratnji svoje policije. Hrvatski ribari nezadovoljni su Sporazumom kojeg je 1997. potpisao Mate Granić, HDZ-ov ministar vanjskih poslova. Nakon sastanka s premijerom Račanom izaslanik istarskih ribara Daniele Kolec rekao je da je strpljenje istarskih ribara pri kraju iako shvaćaju da su "Vladi ruke vezane".

"Prethodna vlada je potpisala taj sporazum kojeg ova ne može povući a koji je premijera Račana satjerao u kut. Premijer je rekao da to mora proći obavezno i sad moramo vidjeti da li ćemo mi biti obeštećeni ili Slovenci. Ja za ribare ne mogu garantirati, što će oni napraviti na moru," rekao je Kolec.

Ribarski incidenti aktualizirali su neriješen problem morske granice u Piranskom zaljevu, uslijedila je serija prosvjednih diplomatskih nota i emotivnih medijskih prepucavanja. Umjesto dogovora o razgraničenju Zagreb traži međunarodnu arbitražu, a Ljubljana se poziva na nacrt Sporazuma o granici kojeg su parafirali premijeri Račan i Drnovšek.

Iako taj sporazumn nema pravnu snagu jer ga nije ratificirao ni hrvatski ni slovenski parlament, zbog parafa kojeg je na njega stavio premijer Račan na udaru je opozicije koja traži njegovu smjenu. Za međunarodnu arbitražu zalažu se i istarski ribari. "Ili to ili rat, nema trećeg," kazao je novinarima Kolec. Istarski ribari do sada nisu reagirali, ali najavljuju da ce slovenske kočarice ubuduće tjerati iz hrvatskih voda.

Politički analitičari upozoravaju da do ribarskih napetosti i sukoba ne bi došlo da su se dvije države dogovorile o primjeni Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji. Dodaju da se buduće incidentne situacije mogu izbjeći dogovorom o realiziciji Sporazuma. Za idući tjedan najavljen je susret hrvatskog i slovenskog premijera. Pojedinosti sastanka jos nisu poznate.

XS
SM
MD
LG