Linkovi

Optužnice u Detroitu (29/8/02) - 2002-08-29


Američki savezni tužitelj u Detroitu, u američkoj državi Michigan, podigao je optužnicu protiv pet građana muslimanske vjere, podrijetlom sa Srednjeg istoka, zbog njihove pomoći u planiranju terorističkih napada na Sjedinjene Države, Jordan i Tursku.

Optužnice sadrže četiri točke, a optuženici se terete za pomaganje u pokretanju svetog rata, na što ih je potaknuo Osama bin Laden. Riječ je o svetom ratu protiv Sjedinjenih Država i zemalja koje se smatraju nedovoljno islamskim, uključujući američke saveznike – Jordan i Tursku.

Navodni ciljevi uključivali su američku zračnu vojnu bazu Indžirlik u Turskoj i jednu bolnicu u glavnom gradu Jordana, Ammanu. Tužitelji ističu da su ove dvije lokacije bile spomenute u kalendaru koji je pronđen u jednom stanu u Michiganu, kojeg su dijelili neki od onih protiv kojih se vodi postupak.

Tužitelji su otkrili video i audio vrpce s podacima o poznatim američkim destinacijama glede mogućeg napada na njih, uključujući Disneyland u Kaliforniji i hotele u Las Vegasu. Petorica optuženika terete se i za posjedovanje oružja, ukradenih kreditnih kartica, podataka o sigurnosti u zračnim lukama te za pomaganje u, kako stoji u optužnici, izvođenju globalnog Jihada, Svetog rata.

Sva petorica optuženika uhićena su nekoliko mjeseci nakon što je u njihovom stanu otkrivena dokumentacija koja sadrži planove o terorističkim akcijama, među kojima je i napad na bivšeg američkog ministra obrane Williama Cohena. U optužnici nije objašnjeno zašto se misli da bi gospodin Cohen mogao biti cilj napada.

XS
SM
MD
LG