Linkovi

Nancy Smart - Glas iza scene (28/8/02) - 2002-08-28


Slušatelji radija u pravilu prepoznaju glasove voditelja, domaćina programa i čitača vijesti. No, iza tih prepoznatljivih glasova i imena stoje mnogi drugi od čijeg rada ovisi kvaliteta radio-emisija. Jedna od takvih osoba koja radi “iza scene” u Glasu Amerike je Nancy Smart, koja je tijekom dugogodišnje karijere bila urednica vijesti, kordinator praćenja velikih dogadjaja u svijetu i Sjedinjenim Državama, a sada i urednica emisije New American Voices.

Tijekom 35 godina duge karijere u Glasu Amerike, Nancy Smart je slušateljstvu diljem svijeta omogućila praćenje nekih od ključnih dogadjaja našeg vremena. Radila je u redakciji vijesti kada je došlo do provale u sjedište Demokratske stranke u Washingtonu – što je dovelo do političke krize koja je završena ostavkom predsjednika Nixona. "“Organizirala sam izvještavanje o Watergateu. Slučaj se, kao što znate, otegao. Zbilja smo se trudili da u praćenju budemo otvoreni i pravedni i jasni. Upravo smo zahvaljujući načinu pokrivanju Watergatea prerasli u neovisnu novinsku kuću i mislim da je to bilo vrlo značajno".

Osamdesetih godina Nancy Smart je postala šef ureda za praćenje velikih skupova, poput stranačkih konvencija uoči predsjedničkih izbora, ili olimpijskih igara. Iz tih se vremena sjeća organizacije praćenja Olimpijade u Sarajevu 1984. godine. "Iako su pripreme za izvještavanje Glasa Amerike sa zimske olimpijade bile komplicirane, sve je odlično protreklo" – kaže Nancy Smart. “Tamo smo imali veliku ekipu, mislim da nas je bilo 20, ili 22; bilo je puno novinara iz jezičkih servisa, više izvještača i urednika iz engleskog deska, te četiri tehničara. Domaćini su zbilja dali sve od sebe da nama iz Glasa Amerike bude po volji. Radili smo iz radio-tv centra, što znači da su nam bile dostupne sve audio i vizuelne snimke; dali su nam akreditacije za odlaske na sve sportske terene. Bilo je izvanredno".

U zadnjih osam godina, Nancy Smart je bila urednica smjene, i kroz njene su ruke prolazili mnogobrojni prilozi namijenjeni emitiranju na engleskom i na 52 strana jezika. Počela se baviti novinarstvom iz jednostavnog razloga – željela je živjeti u New Yorku. Naime, nakon diplomiranja na collegeu Smith, u saveznoj državi Massachusetts, najbolju ponudu za posao dobila je od novinske agencije Associated Press čije je sjedište u New Yorku. Nakon nekog vremena je napustila AP, s obzirom da su joj tamo, u to vrijeme – kako kaže - mogućnosti za napredovanje u karijeri bile ograničene. Kada je krajem šezdesetihih počela raditi u Glasu Amerike, tu je zatekla samo malo bolje stanje. “Bili su vrlo dobri...do odredjene granice. Puno je žena radilo na desku vijesti i medju urednicima je bilo više žena. No, medju dopisnicima ih nije bilo, niti ste se kao žena mogli pojavljivati uživo u radio-emisijama. To je, ustvari, glavno pitanje oko kojeg se 80-ih godina vodila borba".

Tijekom svih godina provedenih u Glasu Amerike, gospođa je Smart – kako kaže – bila svjedokom mnogih promjena nabolje, kad su u pitanju profesionalne mogućnosti žena. One sada imaju neusporedivo više šansi za napredovanje. Nakon 35 godina rada u Glasu Amerike, Nancy Smart je ovog mjeseca otišla u mirovinu. Najviše vremena – kaže – provodit će na svojoj farmi nedaleko od Washingtona, gdje će uživati u uzgoju konja posebno treniranih za trčanje na duge staze.

XS
SM
MD
LG