Linkovi

U Hrvatskoj turistička sezona rekordna po broju noćenja (28/8/02) - 2002-08-28


Ovogodišnja turistička sezona što je na izmaku bit će rekordna po broju noćenja i financijskim prihodima-ocjena je vodećih turističkih djelatnika u Hrvatskoj.

Trenutačno u Hrvatskoj boravi 510 tisuća turista što je za pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo 24 tisuće američkih turista - pet posto više nego lani.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice prošle je godine hrvatski turizam ostvario 43 milijuna noćenja, a procjenjuje se kako će ova sezona ostvariti porast od 5 posto. Kako potvrđuju iz Narodne banke Hrvatske lani je prihod od turističkih putovanja iznosio 3 milijarde i 335 milijuna američkih dolara, a procjenjuje se kako će ukupni prihod od turizma u ovoj godini iznositi 3,8 milijarde do 4 milijarde US dolara.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno se odmara više od 75 tisuća gostiju, 12 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 52 tisuće Amerikanaca uz ostvarenih 147 tisuća noćenja.

Lani je 5 tisuća američkih turista pohodilo splitsko-dalmatinsku županiju i zabilježilo 17 tisuća i petsto noćenja.

Kanali dolaska tih turista su u individualnom aranžmanu koji pretežno dolaze na preporuku rodbine, prijatelja ili užeg okruženja koji su sugerirali da posjete Hrvatsku odnosno Splitsko-dalmatinsku županiju”, tvrdi prvi čovjek Turističke zajednice ove županije Milivoj Razović.

Američki gost , po procjenama Hvatske turističke zajednice potroši dnevno znatno više od 34 dolara što je prosjek potrošnje stranih turista u Hrvatskoj.

Evo koje impresije nose turisti iz Floride nakon razgledavanja Splita. “Jako je zanimljivo da ljudi i dalje žive unutar zidina Dioklecijanove palače”, kaže zadovoljno mlađa Amerikanka kojoj je ovo prvi put da posjećuje Europu i Hrvatsku.

“Prekrasno je, lijepo mjesto, divni ljudi”, naglašava atletski građen Amerikanac s Floride dodajući kako se nada većem broju svojih sunarodnjaka sa ciljem da posjete Split i Hrvatsku. Amerikanka s dužim turističkim stažom poručuje: “ Život je ovdje kombinacija atmosfere sa grčkih otoka i jednog tipičnog mediteranskog ugođaja !”

Grad Hvar od boravišne je pristojbe prošle godine uprihodio 2 milijuna i petsto tisuća kuna. U srpnju, prošlog mjeseca, Hvar je posjetilo oko 400 američkih gostiju, a zabilježili su i 3 tisuće noćenja. O iskustvima s američkim gostima Tanja Miličić, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice grada Hvara kaže: “Od 1. do 22. kolovoza ove godine ukupni dolazak američkih gostiju u grad Hvar brojao je svega 36 osoba i ostvarili su negdje oko 200 noćenja. Oni nisu skloni biti ovdje kad je velika gužva. Američki gost nije prosječan gost. Po našoj statistici, puno je više bilo Amerikanaca u srpnju i za očekivati je da oni vole mirniji period godine, a ne špicu sezone” - potvrđuje ova dugogodišnja hvarska turistička djelatnica navike i sklonosti američkog gosta u gradu Hvaru.

XS
SM
MD
LG