Linkovi

Iz praha u - dijamant (29/8/02) - 2002-08-28


Mnogim ljudima ni pomisao da bi nakon smrti mogli biti kremirani nije još postala bliska, a već se nudi i daleko jača kemijska preobrazba njihovih ostataka, u nešto što je ljudski rod od navijeka cijenio i više od zlata - u dijamante!

Nedavno je kompanija "LifeGem", iz američke savezne države Illinois, objavila da je usavršila tehnologiju kojom se posmrtni ostaci, nakon kremiranja, mogu pretvoriti u dijamante. Za sada tek šačica pogrebnih tvrtki nudi ovu uslugu, jer, nitko još nije siguran kako će javnost reagirati na ovaj, nazovimo ga tako, slijedeći korak u zagrobnom životu.

Ljudsko tijelo sadrži 15 posto ugljika, istog onog elementa koji čini i dijamante. Upravo to je saznanje navelo braću VandenBiesen, osnivače kompanije LifeGem, da se pozabave pitanjem kako taj ugljik pretvoriti u dijamant. Kako danas kažu, "… sva sreća da uopće nismo stručnjaci za te stvari, inače nikada ne bismo ni pomislili na tako nešto. Ovako, niti ne znajući koliko je to teško, zajedno s dvojicom prijatelja, ozbiljno smo se bacili na ostvarivanje te ideje."

Trebalo im je tri godine da usavrše proces, a sada su u postupku dobivanja patenta na svoju metodu. Metoda nije jednostavna. Već na prvom koraku, samom kremiranju, stvari se izvode drugačije, jer normalno kremiranje rezultira nastankom ugljikovog dioksida, a ne čistog ugljika. U čitavoj Americi, samo jedan krematorij ima licencu za modificirani postupak kremiranja.

Ugljik u prahu se potom izdvoji iz pepela i pošalje u specijalni laboratorij gdje se, u vakuumu, na temperaturi od 6 tisuća stupnjeva, pretvara u grafit. Taj se grafit šalje u drugi laboratorij, u Njemačkoj, gdje ga se preobrazi u dijamant. Veličina nastalog određuje se u skladu sa željama obitelji preminulog; ugljika, naime, treba vrlo malo, tako da nije problem napraviti dijamant veličine i do 1,25 karata.

Najmanji, onaj od četvrt karata, košta 4 tisuće dolara. Onaj od jednog karata košta 22 tisuće dolara. Za sada, oni su plave boje, ali uskoro će se nuditi i druge boje. Ispravnost ovih dijamanata jamči Evropski laboratorij za drago kamenje.

XS
SM
MD
LG