Linkovi

Važni operativci al-Qaide u Iranu? (28/8/02) - 2002-08-28


Washington Post na naslovnoj stranici donosi članak u kojem se navodi da se dvojica važnih bin Ladenovih suradnika skrivaju u Iranu. Pozivajući se na izvore u arapskim obavještajnim krugovima Post piše da su Saif al-Adel i Mahfouz Olud Walid preuzeli kontrolu nad vojnim odborom al-Qaide koji naređuje napade, te nad ideološkim i vjerskim odborima koji su zaduženi za objavljivanje fatwi odnosno presuda i priopćenja za opravdavanje tih napada.

Ideja o transferu ovlasti rodila se nakon terorističkih napada na New York i Pentagon kada je postalo očito da bi Sjedinjene Države mogle napasti Afganistan te zarobiti ili ubiti neke od vođa, ističe Post. Premda arapski obavještajni izvori tvrde da Iran pruža utočište spomenutoj dvojici vlada u Teheranu to kategorično odbacuje.

New York Times piše da su zapovjednici američkih oružanih snaga zaključili da je Osama bin Laden najvjerojatnije živ te da se kreće između planinskih skrovišta u graničnom dijelu Afganistana i Pakistana. Američke snage, kako se čini, usmjerit će svoju pozornost prema tom području. New York Times piše da su američki zapovjednici zaključili da su u vrijeme najveće kopnene bitke u dosadašenjem ratu protiv terorizma – u dolini Shah-i-Kot – borci al-Qaide možda štitili Osamu bin Ladena ili njegovu desnu ruku, Aymana al-Zawahirija. Nakon bitke od čelnika al-Qaide nije bilo niti traga što je dovelo do pretpostavke da su prebjegli preko planinskih prijevoja u Pakistan.

A sada na jednu drugu temu – stanje američkog državnog proračuna. Jučer je, naime, Kongresni ured za proračun predvidio da će savezna vlada biti u velikom deficitu sve do 2005. godine ne računajući prijedlog predsjednika Busha da prošlogodišnja smanjenja poreza postanu trajna. Kako piše New York Times, kongresne prognoze su mnogo pesimističnije nego one američke vlade. Vladin prihod od poreza pao je za 131 milijardi dolara što predstavlja najveći takav pad u jednoj godini u gotovo pola stoljeća, ističe New York Times.

I na kraju ponovno Washington Post koji upozorava na sušu u širem području glavnog grada Sjedinjenih Država. U susjednom Marylandu voda se stalno dovodi u kamionskim konvojima, u Baltimoru su gradska spremišta poluprazna, a u zapadnoj Virginiji pristiglo je više od 2,200 zahtjeva za bušenje novih bunara jer su stari presušili. Ovogodišnja suša najgora je u proteklih 131 godinu, od kada se vodi statistika.

XS
SM
MD
LG