Linkovi

Sindikati traže odgodu poskupljenja struje i plina (27/8/02) - 2002-08-27


Najveća sindikalna organizacija u državi od Vlade zahtijeva odgodu poskupljenja energenata. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić kazao je da ce veće cijene struje i plina dovesti do lančanog poskupljenja ostalih roba i usluga. Upozorio je da su najavljenjene više cijene energenata neprimjerene socijalnim prilikama u kojima se nalazi oko 60 posto hrvatskih građana s mjesečnim prihodima nižim prosječne plaće koja iznosi 3600 kuna (oko 480 USD).

"Tražimo od vlade da na sjednici u četvrtak odgodi prihvaćanje novog revidiranog tarifnog sustava Hrvatske elektroprivrede kojoj je naložila da cijena električne energije za kućanstvo bude povećana prosječno za devet posto," rekao je Jurić novinarima.

Vlada je na prošloj sjednici odobrila poskupljenje plina kućanstvima za 12.39 posto, a odluku o skupljoj struji donijet će za dva dana.

Od Hrvatske elektroprivrede Vlada je zatražila novi tarifni sustav prema kojem bi domaćinstva struju plaćala u prosjeku devet, a ne petanest posto više kako je najprije predložio HEP. Računi sa skupljom strujom stići će već u listopadu, a potpredsjednik Vlade Slavko Linić upozorava da država treba pregledniji tarifni sustav jer, kazao je, bez obzira na prosječno poskupljenje od devet posto, dio potrašača mogao bi dobiti i do 50 posto veće račune.

Prema novom tarifnom sustavu struja bi bila jeftinija od deset navečer do šest ujutro. Sindikati predlažu da noćna tarifa traje od osam do šest, te da jeftiniju struju kućanstva imaju i vikendom, od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro.

U Savezu samostalnih sindikata odbacuju vladine procjene prema kojima bi skuplji energenti životne troškove povisili za samo 0.13 posto.

"Rezijski troškovi povećat će se za deset posto, a najteže će pogoditi nezaposlene, umirovljenike, građane na socijalnoj pomoći i radnike koji rade a ne primaju plaću," rekao je Davor Jurić.

Skuplji plin i struja nisu jedini udar na ionako skromne prihode hrvatskih građana. Najavljeno je poskupljenje kruha i mliječnih proizvoda dok su cijene nekim vrstama mesa već 40 posto više. Deset postotno poskupljenje gradskog prijevoza danas je zatražio zagrebački ZET.

XS
SM
MD
LG