Linkovi

Washington Post traži da se novinari ne prisiljavaju na svjedočenje pred haaškim Tribunalom (27/8/02) - 2002-08-27


Washington Post piše kako su se toj novini pridružile 34 medjunarodne novinske organizacije u zahtjevu da haški sud oslobodi novinare obveze svjedočenja u sudjenjima za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

U grupi koja je podržala Washington Post nalaze se CNN, BBC, New York Times i AP. Post se pobunio nakon što je njihov novinar Jonathan Randal dobio subpoenu u sudjenju bosanskom Srbinu Radoslavu Brdjaninu.

Prisiljavanje novinara da svjedoče protiv svojih izvora učinit će te izvore još nevoljkijim da odgovaraju na novinarska pitanja, osobito u ratnim zonama – piše u spomenutom dokumentu. Randal je prvi novinar koji je odbio dati haškom sudu bilo kakve informacije.

Christian Science Monitor podsjeća da će se danas odlučiti o tome koja će dva američka grada ostati kandidati za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2012. Godine. Sada Sjedinjene Države imaju četiri grada-kandidata: San Francisco, Washington D.C., New York i Houston. Onaj grad koji bude američki kandidat dobit će šest milijardi dolara savezne financijske pomoći, procjenjuje se da ga tijekom igara posjetilo četiri milijuna posjetitelja te da bi te igre pratilo oko pet milijardi TV gledatelja!

I za kraj da kažemo da sve novine prenose da se zvijezda američke pop glazbe, član grupe N` Sync, Lance Bass, priprema u svemirskom centru na Floridi za odlazak u svemir s ruskom letjelicom. On bi, zajedno s jednim ruskim i jednim belgijskim astronautom, trebao uzletjeti 28.listopada iz Kazahstana u ruskoj kapsuli Soyuz. Lance Bass, koji još nije zatvorio financijsku konstrukciju, jer Rusima treba platiti 20 milijuna dolara, ukoliko poleti, bit će najmladja osoba koja se ikada našla u svemiru. Barem od onih koji po njemu vršljaju s ove planete!

XS
SM
MD
LG