Linkovi

Rast cijena nafte (27/8/02) - 2002-08-27


Danas su na svjetskim tržištima porasle cijene nafte usred zabrinutosti da bi rat između Sjedinjenih Država i Iraka mogao poremetiti opskrbu najvećeg svjetskog gospodarstva - američkog - ovim energentom.

Cijene sirove nafte porasle su u Londonu oko 3 posto na otprilike 30 dolara po barelu, no potom su opet malo pale.

Uz to, trgovci su zabrinuti da OPEC neće povećati proizvodnju uskoro, što bi moglo naškoditi američkoj ekonomiji jer bi imala manje zalihe i veće cijene naftnih derivata.

Hussein: Irak ispunio sve obveze

Sjedinjene Države sve glasnije upozoravaju Irak na mogućnost vojne akcije, dok Bagdad za to vrijeme provodi diplomatsku kampanju u pokušaju da izbjegne eventualnu akciju. Irački predsjednik Saddam Hussein rekao je katarskom ministru vanjskih poslova da je njegova zemlja ispunila sve obveze koje proizlaze iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naorda.

Katarski ministar je zatražio od Iraka da dopusti povrastak inspektorima za oružje. U međuvremenu je irački potpredsjednik započeo posjet Siriji kao dio diplomatske ofenzive.

Jučer se američki dopredsjedndik Dick Cheney odlučno založio za preventivnu akciju protiv Iraka. Američki je dopredsjednik napomenuo kako ne postoje dvojbe da Saddam Hussein ima oružja za masovno uništavanje i da se priprema upotrijebiti ih protiv Sjedinjenih Država i saveznika.

Kongres poziva predsjednika da zatraži kongresno odobrenje

Zastupnici u američkom Kongresu pozivaju predsjednika Busha da traži kongresno odobrenje prije eventualnog pokretanja vojnog napada na Irak.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Dick Gephard izjavio je novinarima kako je imperativ da Konres vodi raspravu o bilo kakvim planovima za eventualno svrgavanje s vlasti Saddama Husseina. Ovaj kongresmen je izjavio da će predsjednik trebati podršku Amerikanaca i njihovih izabranih predstavnika ukoliko želi poduzeti uspješnu vojnu akciju protiv iračkog režima.

Do ove izjave dolazi nakon jučerašnjeg priopćenja Bijele kuće kako odvjetnici smatraju da predsjednk ne mora tražiti kongresno dopuštenje za rat protiv Iraka.

Predsjednik Bush sastaje se sa saudijskim ambasadorom

Predsjednik Bush danas ugošćuje na svom ranču u Teksasu veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama princa Bandara bin Sultana. Oni će voditi neslužbene razgovore o ratu protiv terorizma, izraelsko-palestinskom sukobu i eventualnoj američkoj akciji svrgavanja s vlasti iračkog predsjednika Saddama Husseina.

Saudijska Arabija suprostavlja se bilo kakvoj američkoj akciji protiv Iraka i ima različite poglede na bliskoistočni sukob od administracije predsjednika Busha. Uz to, saudijski su dužnosnici sve nezadovoljniji izvješćima američkih medija prema kojima njihova zemlja pruža podršku terorističkim skupinama.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je da bi na Bliskom istoku moglo doći do kaosa i da bi mnogi nedužni civili mogli izgubiti život, ako Sjedinjene Države ispune svoju prijetnju i napadnu Irak. On je izjavio pred skupinom stdenata u Aleksandriji da niti jedna arpaska zemlja neće dopustiti korištenje svojih baza za napade na Irak u vrijeme dok Izrael ubija Palestince. Dodao je da su Sjeidnjene Države svjesne ove situacije.

Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri obratio se Kini za pomoć u suprtostavljanju američkim prijetnjama vladi Saddama Husseina. Ovaj irački dužnosnik danas je stigao u Peking.

Prije razgovora iza zatvorenih vrata, kineski ministar vanjskih poslova Tang Jiaxuan je izjavio da posjet njegovog iračkog kolege ima posebno značenje jer su se - po njegovim riječima - posljednjih mjeseci u Iraku dogodile velike promjene.

Kao jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti, Kina je opetovano tražila od Bagdada da dopusti povratak inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje.

XS
SM
MD
LG