Linkovi

Nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću (26/8/02) - 2002-08-26


Proces Slobodanu Miloševiću po 66 točaka optužnice od ratnih zločina do genocida počinjenih na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nastavljen je izvođenjem nekoliko svjedoka koje je očito dobro odmoreni i borbeno raspoloženi optuženik detaljno ispitivao o njihovom viđenju sukoba na Kosovu.

Svjedoci su pripadnici UČK, Milošević je nastavio insistirati da na Kosovu nije bilo nasilja i da je svako nasilje srpskih snaga bilo zapravo reakcija na napade kosovskih Albanaca i pobunu protiv legalne, strpske vlasti, dakle terorizam.

Nastavak procesa dao je naslutiti da možemo očekivati najinteresantnije iskaze za kosovsku optužnicu bududći da će kao svjedoci optužbe izaći neki članovi najužeg srpskog i jugoslavenskog političkog i vojnog vrha – naravno, oni koji pristanu svjedočiti, pri čemu se najintenzivnije spekulira s imenom i iskazom generala Nebojše Pavkovića, potom policajci u slučaju hladnjača s tijelima albanskih žrtava, novinari i političari, te Richard Holbrooke.

Sudac Richard May najavio je da će zdravstveno stanje optuženoga usporiti proces te da će sudsko Vijeće insistirati na punoj zaštiti Miloševića. Milošević je prigovorio radi promijenjene liste svjedoka koju je podastrijelo Tužiteljstvo, izjavio je da neke iskaze nije dobio te iskritizirao sud kao "lažan" i "namješten" budući da kao svjedoci optužbe nastupaju ljudi Tužiteljsva nakon što su dvojica istražitelja pozvana na davanje iskaza. Sudsko će se Vijeće izjasniti o oportunosti njihove dvojne uloge.

U prvom danu nastavaka suđenja Tužiteljstvo je ocijenilo kako će vjerojatno ranije završiti saslušavanje svjedoka za kosovski dio optužnice što znači da će suđenje po hrvatskom i bosanskom dijelu početi ranije od planiranog 30. rujna.

Miloševićev je pravni zastupnik u Srbiji inače potvrdio da je njegovom klijentu dostavljen dokazni materijal za ostatak optužnice spomenuvši 97 tisuća stranica za čije je čitanje, bez studiranja, prema Zdenku Tomanoviću, potrebna najmanje godina dana. Podatak govori o opširnosti obavljenog istražnog rada Tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG