Linkovi

Pred uzbudljivu haašku jesen (26/8/02) - 2002-08-25


Za haaški Tribual za ratne zločine završila je četverotjedna ljetna pauza i u ponedjeljak se nastavljaju sudski procesi. Najzanimljiviji je, dakako, suđenje Slobodanu Miloševiću.

Do 15. rujna, dakle maksimalno slijedeća tri tjedna, Tužiteljstvo mora izvesti dokaze po kosovskom dijelu optužnice. Potom slijede dva tjedna odmora da bi 30. rujna proces bio nastavljen uvodnom rječju Tužiteljstva i, vjerojatno, Miloševića (on je sam sebi obrana budući da sud i dalje ne priznaje) na temu hrvatske i bosanske optužnice.

Finalni dio suđenja po kosovskoj optužnici donijeti će i neke svjedoke čiji će se iskazi koristiti u daljnjem suđenju, poput očekivanog Richarda Holbrookea. Holbrooke može istupiti kao svjedok uz pooštrena pravila što može, a što ne smije govoriti u sudnici i obavezu svih strana da se striktno drže teme procesa, čime se htjelo izbjeći Miloševićevo politiziranje.

Neki su visoki srpski dužnosnici također oslobođeni obaveze čuvanja državne tajne – potencijalno je najinteresantiji Zoran Lilić - te će i oni izaći kao svjedoci dopunjujući dosadašnjih 102 svjedoka.

Sudski proces odvija se inače u deset razlilčitih slučajeva a dvoje optuženih očekuje objavljivanje presude dok dvanaestorici osuđenih u prvom stupnju traje proces priprema za finalnu presudu.

Do sada su Tribunalovi suci donijeli 15 konačnih presuda, petorica su optuženih oslobođena optužbe. Deset osoba je privremeno oslobođeno, uključujući Biljanu Plavšić čije bi sušenje, skupa s Krajičnikovim, trebalo početi kasnije na jesen.

U UN-ovoj jedinici za pritvor u Scheveningenu nalazi se 45 osoba. Za 20 osoba raspisane su tjeralice temeljem javnih optužnica.

Glavna je tužiteljica, dakako, i dalje otvoreno nezadovoljna konstantnim SFOR-ovim neuspjesima u potrazi za Karadžićem, "marketinškim operacijama" hapšenja, rekla je Carla del Ponte.

Jesen bi mogla biti zanimljiva radi spekulacija da će Tužiteljstvo objaviti nove optužnice protiv Hrvata za zločine počinjene nakon vojne operacije Oluja, o čemu, dakako, u Tribunalu odbijaju govoriti osim onog općenitog da istrage traju.

XS
SM
MD
LG