Linkovi

Film tjedna: One Hour Photo (25/8/02) - 2002-08-25


Robin Williams, jedan od najzabavnijih Hollywoodskih glumaca, u filmu One Hour Photo igra izuzetno ozbiljnu naslovnu ulogu u najnovijem mračnom trileru u kojem su glavne teme osamljenost i opsesija.

Sy Parrish je običan, zapravo gotovo nezamjetljiv mali čovjek, koji radi kao tehničar i blagajnik u jednoj diskontnoj trgovini koja uz ostalo nudi i express-foto usluge, odnosno razvijanje filma i izradu fotografija za jedan sat. Njegov život, medjutim, ima i onu tajnu stranu. Tijekom godina postao je opsjednut slikama jedne obitelji koja je često koristila foto usluge. U njegovoj psihi stvorio se jedan alternativni život, koji je bio mnogo zanimljiviji od onog stvarnog, u kojem je živio.

Robin Williams, koji može biti izuzetno zabavan u gotovo bilo kojem trenutku, igra dijametralno suprotnu naslovnu ulogu – ulogu Sya Parrisha. "Mislim da se ljudi identificiraju s njegovom samoćom i tom vrstom fiksacije nečijim, odnosno nekim drugim životom. Otprilike 'Njihov život je bolji od mog, zar to nije predivno?'” - kaže Robin Williams.

Connie Nielsen, glumica danskog podrijetla, igra ulogu supruge koja godinama donosi obiteljske filmove na razvijanje u trgovinu u kojoj radi Sy Parrish.

Veteran glazbenog videa Mark Romanek debitira, kao redatelj, u ovom filmu. Iako je napetost i drama dio ove priče, scenarist i redatelj Romanek ne voli kada se o njegovom filmu govori kao o trileru: "Nikada nisam o ovom razmišljao kao o trileru. Za mene je to čudna i zastrašujuća ljubavna priča, jer osjećam kao da je Sy zapravo zaljubljen u tu obitelj i uopće ideju o obitelji. Medjutim, njegova odanost se razvila u krivom smjeru."

Syeva opsesija izgleda isprva bezazleno, medjutim, kako on sve više saznaje o obitelji koja mu redovito donosi filmove na razvijanje, on postaje sve odvažniji. Medjutim, Williamsova uloga zastrašuje ne zbog onog što čini, već zbog toga što se čini da bi mogao učiniti.

"Radi se o fazama tišine i potencijalu koji tu postoji. Stalno se pitate, što je njegov slijedeći korak? U početku je izgledalo da je opsjednut suprugom, a i kako ne bi bio, kada se radi o takvoj ljepotici. Kada se počne približavati djetetu, tada vam se učini da se radi o nečem drugom. Pomislite da možda nije pedofil. Medjutim, kada se približi mužu, tada vidite da je problem dublji, da on sebe vidi kao dio te obitelji" - objašnjava svoj lik Robin Williams.

U film “One Hour Photo” igra još i Michael Vartan, koji je dobio ulogu supruga te novopridošlica na filmskom platnu, Dylan Smith, koji igra osmogodišnjeg Jake-a. Eriq LaSalle igra ulogu policijskog detektiva koji se bavi ovim slučajem.

XS
SM
MD
LG