Linkovi

The Book Thing - bibliofilski 'lov na blago' (24/8/02) - 2002-08-24


Baltimore, grad u saveznoj državi Maryland, poznat je po svom nekonvencionalnom i originalnom duhu. To je upravo grad u kojem čovjek može očekivati knjižaru s rabljenim knjigama koje se dijele besplatno! Knjižara se zove The Book Thing, Knjiška stvar. Ona je popularno sastajalište onih koji žele nabaviti knjige one koji ih se žele riješiti, ali i za one koji žele po malo, i od jednog i od drugog.

Knjižara The Book Thing nalazi se u podrumu jedne kuće u starom dijelu Baltimorea i u nju se ulazi kroz stražnja vrata. No možete je uočiti izdaleka. Rukom ispisan natpis 'Besplatne knjige' nalazi se na pločniku, a kutije i vrećice s knjigama posložene su uz stazu koja vodi do ulaza. To su nove donacije koje čekaju da ih dragovoljci sortiraju.

"Pravo, proza, uradi sam, još jedna iz kategorije uradi sam, umjetnost, fizika. Nikad ne znate što ćete ovdje pronaći" - primjećuje jedan od okupljenih zaljubljenika u knjige.

U knjižaru je upravo pristiglo oko 200 knjiga iz jedne škole iz Washingtona. Svi dragovoljci koji rade u knjižari pretrpani su poslom.

Kad uđete unutra, vidite knjige poredane na policama i nagomilane na podu, kako nestaju gotovo istom brzinom kojom su i pristigle. Za stolom na ulazu sjedi čovjek koji stoji iza ideje o osnivanje "bespaltne knjižare". Ime mu je Russell Wattenberg i udara na svaku knjigu pečat na kojem piše 'Nije za prodaju. Ovo je besplatni primjerak'.

"Dok sam vodio jedan bar znao sam često petkom imati kao goste nastavnike i svi su se oni žalili da nemaju dovoljno knjiga za svoje razrede. I tako sam počeo skupljati knjige po jeftinim dućanima i knjižarama s rabljenim knjigama i poklanjao sam ih nastavnicima. I tad su drugi saznali što činim, i počeli su mi donositi knjige koje im više ne trebaju i tako se cijela opracija samo povećavala i povećavala. Prekinuo sam raditi u baru prije dvije i pol godine, kako bih sve svoje vrijeme provodio u knjižari. Tu i tamo dobijem nešto novca. Dvadeset devet mi je godina, nemam suprugu, nemam djecu. Tjedno razdijelim oko deset tisuća knjiga" - ovako Russell Wattenberg opisuje svoje početke.

"Dobar dan i dobrodošli u našu knjižaru. Slobodno uđite. Sve su knjige besplatne i možete ih uzeti koliko god želite. Dapače, potičemo pohlepu. Imamo vani prazne kutije. Možete uzeti kutiju, ali svaku kutiju koju uzmete, morate napuniti" - ovako vlasnik The Book Thing opisuje "kupcima" što im je činiti.

Gospodin Wattenberg kaže da koliko god rano da dođe u subotu, pred vratima već čeka poveći red ljudi. Pomognu mu otvoriti dućan i pripremiti ga za radni dan prije negoli počnu potragu za knjigama. Svi redoviti posjetitelji međusobno se poznaju. Svi nastavnici međusobno razmijenjuju školske bilješke. Prava mala zajednica - primjećuje gospodin Wattenberg.

Jedan od posjetitelja kaže: "Ja sam doktor Markus. Ovo je prava blagodat za siromašne koji žele koristiti svoj mozak. Mene konkretno zanimaju knjige iz područja umjetnosti, no moram posuditi automobil da bih stigao ovdje. Vlasnik zna koji su moji interesi pa mi ostavlja na strani knjige koje bi me mogle zanimati, što, naravno, cijenim. Jednom smo dobili 76 brojeva časopisa Antiques u rasponu od trideset godina, a ja sam to koristio za moja istraživanja."

Dr. Markus donosi u knjižaru i nekoliko jabuka i kruški s farme na koju povremeno odlazi. No u knjižaru dolazi i skupina ljudi iz susjedstva. Tu je i jedna gospođa koju zanimaju kuharice. Nakon što isproba određeni recept, izvještava Russella Wattenberga kako je jelo uspjelo. Među posjetiteljima je i jedna starica koja svake nedjelje na putu do crkve dođe u knjižaru i ostavi dvije knjige u mekom uvezu. Po povratku iz crkve ponovno svrati i uzme dvije knjige sa sobom. To je njena literatura za cijeli tjedan.

Russell Wattenberg kaže da je mjesto postalo turistička atrakcija, te da je u tom smislu uistinu sastavni dio Baltimorea.

On sam jedina je osoba koja prima plaću za rad u knjižari koja preživljava od donacija pojedinaca, podrške susjeda i poneke donacije neke vrijedne knjige. Takve knjige onda idu na aukciju, a nedavno je prvo izdanje jednog djela Ernesta Hemingwaya prodano za 450 dolara. Potom tu su i neke - najblaže rečeno - neobične knjige s naslovima poput Priča o margarinu, Davanje imena teleskopu itd. Imaju malu monetarnu vrijednost, no to su rijetkosti koje čine od knjižare The Book Thing mjesto za čitalački lov na blago.

XS
SM
MD
LG