Linkovi

Dolina lubanja - kontroverzno odlagalište nuklearnog materijala u pustinji Utaha (24/8/02) - 2002-08-24


Kontroverzni trajni deponij nuklearnog materijala Yucca Mountain u Nevadi neće biti spreman za prihvat nuklearnog otpada još osam godina. U međuvremenu, neželjeni teret mogao bi putovati na jedno daleko manje poznato mjesto – u Dolinu lubanja u pustinjskim predjelima savezne države Utah.

Unatoč žestokim prosvjedima vlasti savezne države Utah i organizacija za zaštitu okoliša vođe lokalnog plemena Goshute pristali su iznajmiti velik dio svoje zemlje konzorciju osam elektro-energetskih kompanija za potrebe odlaganja nuklearnog otpada. Ukoliko sporazum bude potpisan, u Dolini lubanja bit će uskladišteno četiri tisuće cementnih blokova, ispunjenih radioaktivnim materijalom.

Međutim, u blizini Doline lubanja nalazi se zrakoplovna baza, u kojoj se obučavaju vojni piloti. Za američko ratno zrakoplovstvo, Dolina lubanja pravo je blago, jer se nad njom izvode najagresivniji oblici obuke pilota. To mjesto godišnje bilježi i do sedam tisuća preleta lovaca bombardera tipa F-16. Saveznu komisiju za nuklearnu energiju, koja treba donijeti odluku o korištenju Doline lubanja kao nuklearnog deponija, stoga brine mogućnost da bi neki vojni zrakoplov mogao udariti u radioaktivni otpad.

Prema izvorima bliskim Komisiji za nuklearnu energiju, konačna će odluka u velikoj mjeri ovisiti o procjeni hoće li pilot u nevolji imao dovoljno vremena da izbjegne udar u deponij i katapultira se iz zrakoplova. S druge strane, iskusni piloti, kao što je Hugh Horstman, kažu da pilot čiji se zrakoplov ruši nema vremena razmišljati gdje će zrakoplov pasti: "Slažem se da su vojni piloti najbolji na svijetu, ali naša su istraživanja pokazala da i oni rutinski griješe. Pretpostavka konzorcija da piloti nikada ne čine pogreške jednostavno nije točna."

Nuklearni otpad prebacivao bi se u Dolinu lubanja kao i u Yucca Mountain – cestovnim prijevozom. No, Dolina lubanja nije privukla veliku pozornost javnosti, jer u pregovore, koji se vode između plemena Goshute i konzorcija, nije uključen Kongres. Stanovnici Utaha, lokalni dužnosnici i pobornici zaštite okoliša nadaju se, stoga, da će – iako mala – mogućnost da će vojni zrakoplov udariti u nuklearni deponij – pomoći da nuklearni otpad nikada ne stigne u Dolinu lubanja.

XS
SM
MD
LG