Linkovi

Državljanstvo SAD za vojnike - po brzom postupku (23/8/02) - 2002-08-23


Deseci novih američkih državljana ovog su tjedna dali prisegu državljanstva u jednoj od najvećih ceremonija takve vrste u američkoj povijesti. Nešto je, međutim, ovu svečanost razlikovalo od ranijih. Stotinu četrdesetsedam novih državljana svoju je desnu ruku - pri polaganju prisege - podiglo na palubi nosača aviona američke mornarice, USS Constellation.

Ti su novi državljani, naime, godine prije nego što su postali državljani proveli kao ponositi pripadnici američke mornarice, marinaca ili obalne straže. Američke oružane snage u svojim redovima imaju oko 31 tisuću nedržavljana, odnosno oko 2 posto od milijun i 400 tisuća pripadnika aktivnog sastava. Infuzija stranaca bila je posebice dragocjena u godinama kada je regrutacija donosila slab odziv, kasnih devedesetih.

Primanje nedržavljana u vojne redove dugogodišnja je praksa u Sjedinjenim Državama. I najnoviji podaci pokazuju da se trend održava čak i u godinama vrlo dobrog odaziva državljana - 1995. godine, u vojnu je službu primljeno 5267 nedržavljana, odnosno 3 posto od svih novaka; prošle godine, taj je broj porastao na 7940, odnosno 4 posto od svih novaka.

Prije 11. rujna prošle godine, sustav novačenja stranaca nije bio posebno zapažen. Ali teroristički napad devetnaestorice stranaca - koji su u Ameriku ušli s propisnim vizama - na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, naglo je bacio novo svjetlo na ljude koji, riskirajući vlastite živote, služe zemlji u kojoj nisu državljani.

Predsjednik Bush je prošli mjesec potpisao zakonsku uredbu kojom se svim nedržavljanima, koji su 11. rujna prošle godine bili u aktivnoj službi u američkim vojnim snagama, dozvoljava da momentalno predaju molbu za prijem u državljanstvo. Ranije, trebalo je proći tri godine aktivne službe prije nego što se mogao predati takav zahtjev.

147 novih državljana iz redova vojnih snaga svoje je molbe poslalo već ranije, tako da je predsjednikova odluka od 2. srpnja njihove dokumente već zatekla u postupku. Pozdravnu riječ na nosaču Constellation, u luci San Diego, održao im je netko tko je i sam primjer kako naturalizirani državljani mogu daleko doprijeti u oružanim snagama - kontraadmiral američke ratne mornarice Jose Betancourt, rođen u Meksiku.

Informativna brošura o nedržavljanima u američkim oružanim snagama, koju Pentagon daje zainteresiranima, kaže da kandidati koji se prijave "moraju proći kroz niz sigurnosnih provjera, a opcije zaduženja, odnosno posla, koje im se nude, ograničene su." Međutim, ističu dužnosnici Pentagona, radi se o dugotrajnoj tradiciji u kojoj su se brojni nedržavljani odlikovali nesebičnom službom svojoj novoj domovini.

Neka od ograničenja su slijedeća: tek kada i ako postanu državljani mogu napredovati od redova i dočasničkih činova u časnike; nedržavljani ne mogu služiti na mjestima koja imaju posebnu tehničku i obavještajnu težinu, ne mogu biti članovi posade borbenih zrakoplova, niti specijalnih postrojbi, poput, recimo, Navy Seals.

XS
SM
MD
LG