Linkovi

McCain: Države koje odbiju ponudu SAD o ICC-u neće izgubiti američku podršku za članstvo u NATO-u (23/8/02) - 2002-08-23


Zemlje koje odbiju ponudu Sjedinjenih Država o sklapanju bilateralnog sporazuma koji bi američkim državljanima jamčio pravni imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom neće time izgubiti američku podršku za njihovu kandidaturu za članstvo u NATO savezu. Ovo je izjavio republikanski senator John McCain, jedan od čelnih američkih zakonodavaca kada je u pitanju vanjska politika i oružane snage.

Senator John McCain ovo je izjavio u Ljubljani, nakon sastanka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom. Gospodin McCain, čelni republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, odgovorio je ovom izjavom na medijska izvješća prema kojima Amerika razmatra povlačenje iz programa vojne suradnje, ukoliko se radi o zemlji koja nije željela sklopiti spomenuti bilateralni sporazum.

Za zemlje Središnje i Istočne Europe američka je ponuda stvorila veliku dilemu, jer uz NATO savez žele postati i članice Europske Unije, koja podržava suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom. Unija je priopćila nedavno da očekuje da države kandidati za članstvo pričekaju sa sklapanjem sporazuma, dok sama Unija ne donese odluku o ovom pitanju.

Sjedinjene se Države protive nedavno osnovanom Međunarodnom kaznenom sudu jer ih brine mogućnost da bi američki vojnici - koji se širom svijeta nalaze u nizu mirovnih i humanitarnih misija - mogli biti predmet politički motiviranih i arbitrarnih istraga.

XS
SM
MD
LG