Linkovi

Bush o Iraku: Prije moguće akcije Washington će se konzultirati sa saveznicima (22/8/02) - 2002-08-22


Predsjednik Bush izjavio je da Irak i dalje predstavlja prijetnju, te da će se konzultirati s američkim saveznicima prije eventualne akcije protiv Bagdada. Predsjednik se obratio novinarima nakon sastanka na visokoj razini sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost na njegovom ranču u Teksasu.

Predsjednik Bush pozvao je svoje najbliže suradnike na svoj ranč u trenutku kada se sve više nagađa o američkim namjerama glede Iraka. Predsjednik je kazao da se na sastanku razgovaralo o raketnoj obrani, proračunu za obranu i načinima unaprijeđivanja oružanih snaga. Prema njegovim riječima, o Iraku se nije govorilo.

"Ta tema se nije postavila. No, mi i dalje sve prijetnje shvaćamo ozbiljno i nastavit ćemo se konzultirati s našim prijateljima i saveznicima," rekao je.

Među dužnosnicima koji su sudjelovali na sastanku bio je i ministar obrane Donald Rumsfeld. Na pitanje – zašto tako mali broj stranih čelnika iskazuje podršku za vojnu akciju protiv Iraka, gospodin Rumsfeld je odgovorio oštrim riječima.

"Predsjednik to od njih nije niti tražio!" rekao je.

Na sastanku su sudjelovali i dopredsjednik Dick Cheney, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice i general Richard Myers, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga.

U međuvremenu, Sjedinjene Države optužile su Irak da ne surađuje u rješavanju slučaja američkog pilota, koji je nestao tijekom rata u Perzijskom zaljevu prije više od deset godina. Američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Negroponte izjavio je da Irak i dalje tvrdi da neće iznijeti nikakve nove informacije o sudbini poručnika Scotta Speichera. Prema riječima gospodina Negropontea, Sjedinjene Države smatraju iračke postupke u vezi sa slučajem pilota Speichera primjerom ne-suradnje. Pentagon je promijenio status pilota Speichera od “ubijen u akciji” na “nestao u akciji”, kada su se prošle godine pojavila izvješća da je možda u zarobljeništvu.

XS
SM
MD
LG