Linkovi

Anti-terorističke mjere preskupe za Chicago (21/8/02) - 2002-08-21


Gradonačelnik Chicaga, trećeg po veličini grada u Sjedinjenim Državama, jučer je izvjestio javnost o sigurnosnim mjerama koje su poduzete kako bi se poboljšala sigurnosna situacija, nakon rujanskih terorističkih napada na New York i Washington.

Gradonačelnik Richard Daley predstavio je dugačak i skup popis mjera poduzetih u gradu od rujanskih napada. Medju njima su i nabava opreme i upošljavanje osoblja u policiji i vatrogasnoj službi, postavljanje dodatnih video kamera u gradske zračne luke te u blizinu objekata poput recimo rezervoara vode. Cijena svih do sada poduzetih mjera iznosila je 76 milijuna dolara.

Chichaški gradonačelnik je izjavio da njegov grad nije jedini koji izdvaja dodatna sredstva na sigurnost te izrazio nadu da će savezna vlada svima ubrzo ponuditi pomoć: "Svaki će vam gradonačelnik, diljem zemlje, reći da im savezna vlada mora pomoći. Oni ne mogu podnijeti 90 posto ovih troškova. To je nemoguće."

Daley: Teroristi neće čekati

U Washingtonu je u tijeku izrada zakona o domovinskoj sigurnosti, u koji bi bile uključene i stavke o financijskim sredstvima koja bi se dodijelila lokalnim vladama da poboljšaju javnu sigurnost. Kao i mnogim drugim gradovima, i Chicagu prijeti proračunski manjak zbog usporavanja gospodarskog rasta. Gradonačelnik Daley kaže da je pomoć prijeko potrebna: "Teroristi neće čekati na saveznu vladu. Oni kuju urote svaki dan. Nadam se da će se vlada uskoro pomaknuti i proslijediti novac lokalnim i državnim vladama."

Gradonačelnik kaže da je Chicago jednako dobro pripremljen za eventualni teroristički napad kao i za neku drugu izvanrednu situaciju - koliko je to uopće moguće biti u jednom velikom gradu. Između ostaloga, uništeno je više od 300 napuštenih gradjevina koje su mogli koristiti teroristi ili pak drugi kriminalci. Usvojen je i zakon kojim se od vlasnika visokih zgrada traži da imaju plan za evakuaciju, a takodjer su poduzete i mjere obuke ekipa za borbu protiv kemijske, biološke i radiološke opasnosti.

Gradonačelnik je izjavio da bi savezna vlada trebala uvesti stroža pravila o letenju malih zrakoplova. On kaže da – ukoliko je takvim avionima zabranjeno nadlijetati Bijelu kuću, trebalo bi im biti zabranjen prelet i preko rezervoara, nuiklearnih elektrana i velikih gradova. Savezna je vlada nakon rujanskih napada bila zabranila malim zrakoplovima da nadlijeću centar Chicaga, medjutim, ta je zabrana ukinuta u travnju.

XS
SM
MD
LG