Linkovi

Lokalna politika u globalnom okružju (21/8/02) - 2002-08-21


Situacija na Srednjem istoku bila je značajni čimbenik u prvom krugu stranačkih izbora za kandidate za kongresne izbore u saveznoj državi Georgiji. Dvoje sadašnjih, inače vrlo aktivnih članova Kongresa, na tim je stranačkim izborima izgubilo.

Demokratkinja Cynthia McKinney poznata je na Capitol Hillu po svojoj otvorenosti u izražavanju, ali slijedeće je godine neće biti među kongresnim zastupnicima. Gospođa McKinney je na stranačkim izborima za kandidatkinju Demokratske stranke u svom okrugu, na izborima u studenom, izgubila od Denise Majette, po profesiji sutkinje. Obje su kandidatkinje Amerikanke afričkog podrijetla.

Izbornu utrku za kandidaturu izrazito je obilježio izraelsko-palestinski sukob. Kongresna zastupnica McKinney bila je glasna zagovornica arapskih ciljeva i tijekom svoje kampanje primila je i mnoge donacije od Amerikanaca arapskog podrijetla, pa i onih koji ne žive u njezinom izbornom okrugu.

Njezina suparnica Denise Majette, međutim, prikupila je dvostruko više novca za predizbornu kampanju, od čega je velik dio došao od američkih židovskih udruga, iz čitave zemlje. Gospođa Majette odbacuje kritike da se nije trebala oslanjati na priloge iz drugih dijelova zemlje: "Neću se ispričavati za to što sam primala novčane priloge za kampanju od ljudi koji shvaćaju da je ovo jedna važna kongresna utrka, te da ima šire implikacije od lokalnog nadmetanja i da sam ja tip kandidata na koga mogu ponosni što mu pružaju svoju podršku."

Suradnici Denise Majette su tijekom kampanje u niz navrata dovodili u pitanje novčane priloge koje je Cynthia McKinney primala od arapskih udruga. Tvrdili su da su neke od tih udruga povezane s terorističkim organizacijama. Gospođa McKinney odgovara da su sve donacije njezinoj kampanji bile zakonite.

Prošle godine, gospođu McKinney kritizirali su i republikanci i kolege iz Demokratske stranke, nakon što je izjavila da je predsjednik Bush, navodno, "unaprijed znao za napade od 11. rujna". Cynthia McKinney ni za vrijeme svoje predizborne kampanje nije ublažila retoriku. "Nisu me izabrali da, kad jednom dođem u Washington, čuvam tajne. Nisam izabrana da bih šutila, da samo sjedim na svom mjestu i držim zatvorena usta" - rekla je u nedavnom govoru za vrijeme izborne kampanje gospođa McKinney.

Denise Majette, nakon što je osigurala stranačku kandidaturu, favorit je na kongresnim izborima u svojem okrugu, u studenom.

Na republikanskoj strani, isto u Georgiji, kongresmen Bob Barr je izgubio stranačku kandidaturu u korist kolege Johna Lindera. Kongresmen Barr je, inače, jedan od najglasnijih konzervativaca u Kongresu, a svojedobno je bio i jedan od najvećih protivnika bivšeg predsjednika Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG